Búcsúzunk székesfehérvári központunktól 2024. május 31-től, Pácienseink Budapesten, Győrben és Kecskeméten tudják igénybe venni a lézeres szőrtelenítést!

Fogamzásgátlás

Napjainkban már számtalan fogamzásgátlási módszer áll rendelkezésre. Azt, hogy kinek melyik eljárás a legmegfelelőbb, minden esetben egyénre szabottan kell meghatározni.

Hormonális módszerek

Fogamzásgátló tabletta:

A fogamzásgátló tabletta kis mennyiségben női hormonokat, vagy azokhoz nagyon hasonló mesterséges hormonkészítményeket tartalmaz. Hatását úgy éri el, hogy meggátolja a tüszőrepedést, nem hagyja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára.

A szervezetnek először hozzá kell szoknia a hormonváltozáshoz, az új hormonális egyensúly kialakulásához, ezért az első hetekben, hónapokban átmenetileg gyenge rosszullét, mellfeszülés, fejfájás, migrén, hangulatzavar jelentkezhet, csökkenhet a nemi ösztön (libidó), illetve előfordulhat ciklus közbeni vérzés.

Előnye, hogy megszünteti a rendszertelen vérzéseket a menzeszek közti időszakban, csökkenti a túl erős vérzést, és könnyebben lehet átvészelni a nehéz napokat, mert a menstruáció kevesebb hasi görcsöt, kellemetlen tünetet okoz. A hormonok jótékony hatással vannak a zsíros, pattanásos bőrre és hajra, valamint a fokozott szőrnövekedésre.

Injekció:

A készítmény szintén a hormonális fogamzásgátlók körébe tartozik. A felkarba, intramuszkulárisan beadott progesztogén injekciók közel hasonló hatékonyságúak, mint a szájon át szedhető, kombinált készítmények.  Az injekció alkalmazásával egy rövid átmeneti időszakra a havi vérzés rendszertelenné válhat, esetleg pecsételő vérzés is előfordulhat, de ezután típusos esetben a menstruáció elmarad. A nagyobb probléma a hosszabb távú alkalmazás során észlelt csontsűrűségcsökkenés, ezért bár alkalmazása nagyon egyszerű és kényelmes, hiszen a menstruációs ciklus elején adott első injekciót csupán háromhavonta – vagyis évszakonként – kell megismételni, használatát csak nagyon ritkán, egyéb módszerek ellenjavallata esetén mérlegeljük.

Hormontartalmú spirál:

A hormontartalmú spirálok a normál spirálhoz hasonlóan meggátolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh üregébe, de emellett hormontartalmuk miatt a peteérést és a méhnyálkahártya megvastagodását is gátolják.

A hormontartalmú spirálok négy-öt centiméter körüli, lapos, rugalmas műanyagból készült kis szerkezetek, melynek anyagába hormonkészítményt építettek be, amelyet folyamatosan 5 éven keresztül ad le, ezután azonban cserélni kell. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni.

A hormontartalmú spirálok negatív citológia birtokában, a nőgyógyászati vizsgálat során kerülnek behelyezésre a menses 3-5. napja között, vagy a szülés/császármetszés után 6 héttel a gyermekágyas szak végén.

Hormontartalmú hüvelygyűrű – NuvaRing

A NuvaRing egy alacsony hormontartalmú, rugalmas, átlátszó gyűrű, mely hüvelyi használatra készült. Minden gyűrű kis mennyiségben kétféle női nemi hormont tartalmaz, melyekkel gátolja a petesejt kilökődését a petefészekből, valamint a tablettákhoz hasonlóan nem hagyja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. A NuvaRing használata rendkívül egyszerű, csak egy gyűrűt kell a hüvelybe helyezni. A gyűrű a ciklus teljes ideje alatt a hüvelyben marad, ott kifeszül és ellágyul, a benne lévő hatóanyagot folyamatosan adja le, majd egy meghatározott időre eltávolítva lezajlik a vérzés, mely után a következő gyűrű felhelyezhető. A hüvely felső kétharmadában az érzéksejtek más eloszlása miatt viselését nem is lehet érezni, a partnerek az együttlét során pedig szintén kevésbé érzik, vagy ha igen inkább kellemes élményként élik meg.

Hormonmentes módszerek

Óvszer:

A gumióvszer, más néven kondom az egyetlen védekezési módszer, amely véd a szexuálisan terjedő betegségektől is, ezért minden korosztály számára ajánlható megoldás.

Pesszárium:

A pesszárium gömbszelet alakú, gumiból vagy műanyagból készült „méhszájsapka”, mely a felhelyezéskor ráfekszik a méhszájra. Spermicid anyaggal együtt célszerű alkalmazni, 20 perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni, majd a szeretkezés után további 4-6 óráig kell a hüvelyben hagyni. Tekintettel a nehézkes, nagy gyakorlatot igénylő használatra, és a többi módszertől elmaradó hatákonyságra, alkalmazása manapság visszaszorult.

Spermicid anyagok:

Spermaölő hatású anyagot tartalmazó készítmények, melyet a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni. Önállóan is használhatók, de mechanikai módszerekkel (pesszárium, kondom) való együttes alkalmazásuk javíthat a hatásukon.

Spirál:

A spirál legfőbb tulajdonsága, hogy megakadályozza az embrió beágyazódását az anyaméhbe.

A felhelyezés után hosszú ideig bent maradhat a méhben, de az orvos által meghatározott időnként cserélni kell. A spirálok tartalmaznak egy fém részt spirális alakban, amiből nagy felületen fémionok szabadulnak fel a méh üregébe, egy steril gyulladást okozva ezálta kifejtve a fogamzásgátló hatást.

Nem befolyásolja az anyatej-kiválasztást, és nem borítja fel a természetes hormonháztartást, a későbbi fogamzó képességre sem ártalmas.

A természetes fogamzásgátló módszerek közé tartozik a megszakított közösülés, a naptár módszer, a hőmérséklet mérése, és a hüvelyváladék vizsgálata. Ezek az eljárások sokkal kevésbé megbízhatóak, mint például a gumióvszer, a tabletta, vagy a spirál használata. Mind a naptár módszer, mind a hőmérőzés nagyon sok időt, precizitást és rendszerességet igényel, így a természetes fogamzásgátlási eljárások csak együttes alkalmazással ajánlhatók.

Ha fogamzásgátlási tanácsadásra van szükséged, kérj időpontot nőgyógyász szakemberünkhöz.

A nőgyógyászati konzultációt vagy kontrollt a menstruációs időszak alatt nem tudjuk elvégezni, ezt időpont-egyeztetéskor kérjük figyelembe venni.

A nőgyógyászati vizsgálatok árát itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram