Búcsúzunk székesfehérvári központunktól 2024. május 31-től, Pácienseink Budapesten, Győrben és Kecskeméten tudják igénybe venni a lézeres szőrtelenítést!

Kardiológiai szakorvosi kivizsgálás és nyomon követés

Magyarországon a legmagasabb számú halálozási arányban vezető szerepet töltenek be a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezért amennyiben az első tünet, mellkasi fájdalom, szédülés, fáradékonyság, rendszertelen szívverés, légszomj vagy lábdagadás megjelennek, ne halogassuk a kardiológiai vizsgálatot. Minden tünet előjele lehet egy komolyabb szívelégtelenségnek, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.  A szívbetegségekre jellemző, hogy hosszútávon panaszmentesek tudnak maradni, ezért ajánlott évente legalább egy szűrővizsgálaton részt venni, főleg 40 éves kor felett. Kimondottan ajánljuk, a vizsgálatot azoknak, akik nagymértékű stressznek vannak kitéve, valamint a dohányosoknak, cukorbetegeknek, versenysportolóknak és azoknak, akiknek a családjában előfordult már koszorúér betegség. A panaszok legtöbbször nem jelentkeznek csak a végső fázisban, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő életmódra fokozottan ügyeljünk.

Miből áll egy kardiológiai kivizsgálás?

Kardiológiai kivizsgálás során a szív és a szívet ellátó koszorúerek állapotát mérjük fel egy szakorvosi konzultáció keretében. A vizsgálat a szakorvosi konzultáció mellett egy fájdalommentes nyugalmi EKG-ból, valamint egy szívultrahang vizsgálatból áll. Az EKG-k során nyugalmi helyzetben vizsgáljuk a szív elektromos elvezetési képességeit, ezáltal információt kapunk a szívizom keringéséről, a szív oxigénellátásáról, valamint kizárjuk a koszorúér szűkület, vagy köszörúérgörcsöt, melyek szívinfarktus előfutárai lehetnek. Kivizsgálás során a szakorvos azonnal véleményezi az eredményeket, majd ha szükségesnek látja, további vizsgálatokat kezdeményezhet. Ilyen lehet a terheléses EKG vizsgálat, a Holter-EKG vizsgálat, mely egy 24 órás EKG monitorozás, automatikus mérési adat rögzítéssel, valamint az ABPM, amely a napi vérnyomásértékek kimutatására szolgál, egy övre akasztható hordozható készülék segítségével. Megfelelő vizsgálatok segítségével beazonosíthatóak a betegségek és elkezdődhet a gyógykezelés, életmód tanácsadással egybekötve. Altatásos műtéteknél mindenképpen kötelező a szív állapotának felmérése, de komoly testmozgás előtt is erősen ajánlott. A vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe, mellékhatásai nincsenek.

A szívultrahang egy olyan képalkotó eljárás, mely során pontos képet kapunk a szív üregének méretéről, szívet határoló falak állapotáról, a szívburokban felgyülemlett folyadékról, a szívüregben kialakult vérrögről, a vért irányító billentyűk mozgásáról, ezzel együtt az esetleges kóros irányú szíváramlásról. Az egészséges szív rugalmas, ezáltal könnyen befogadja az odaérkező vérmennyiséget, majd megfelelő erővel továbbítja is az erekbe.

Mikor ajánlott a szívultrahang vizsgálat?

Amennyiben szúró, szorító jellegű mellkasi fájdalmat tapasztal átmenetileg, akár huzamosabb ideig, mindenképpen ajánlott szívultrahang vizsgálatot végeztetni. A rugalmas szívizom, a tartósan magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorérték hatására elmerevedik, így ilyenkor nem tudja megfelelően befogadni, majd továbbítani a vért. Ilyen probléma esetén, akármennyire megfelelő a szív pumpáló ereje, szívelégtelenség veszélye állhat fenn.  Az állandóan jelenlévő problémák, azonnal kimutathatóak, míg az átmeneti mellkasi fájdalom, vagy más hasonló alkalomadtán jelentkező panasz esetében akár több vizsgálatra is szükség lehet.

Hogyan zajlik a szívultrahang vizsgálat?

Maga a vizsgálat fájdalommentes, káros hatással nem járó ultrahangos eljárás, mely során az ultrahang készülék magas frekvenciájú, emberi fül számára hallhatatlan hanghullámokat bocsát ki. Az így kibocsájtott hanghullámok visszaverődésének segítségével a monitoron láthatóvá válnak a szív különböző területei. A koszorúerek a szív folyamatos mozgása miatt sajnos nem látható megfelelően, ezért az érelmeszesedést a legtöbb esetben további vizsgálatokkal lehet csak diagnosztizálni. A vizsgálat közben a szakorvos folyamatosan informál arról, hogy mit lát a monitoron, majd ezt követően az eredményét azonnal elkészíti és átadja a páciensnek. A leleten szerepelhetnek a szívüreg méretei, szívfalak vastagsága és mozgása, szívbillentyűk záródására vonatkozó információk valamint a szív teljesítőképessége.

Hogyan zajlik az utókövetés, milyen kontroll vizsgálatok vannak?

Kontroll alkalmával a szakorvos a kórelőzményt figyelembe véve újra megvizsgálja a pácienst, felveszi az anamnézist, vérnyomást mér, ha szükséges végrehajtja a nyugalmi EKG valamint a szívultrahang vizsgálatot, majd a mért értékek alapján véleményezi a páciens állapotát.

Utókövetések három típusa:

Kardiológiai kontroll:

 • vérnyomásmérés
 • lelet értékelés
 • terápiás javaslat

Kardiológiai kontroll EKG-val:

 • vérnyomásmérés
 • nyugalmi EKG (12 elvezetéses)
 • lelet értékelés
 • terápiás javaslat

Kardiológiai kontroll szív ultrahanggal

 • vérnyomásmérés
 • szív ultrahang
 • lelet értékelés
 • terápiás javaslat

A kardiológiai vizsgálatok részletes árlistáját itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram