1+1 AKCIÓ: Most egyszerre 2 testrészt szőrteleníthetsz 1 testrész áráért!* Most AJÁNDÉK 50 faktoros fényvédővel!**

Szépségszótár

A


A-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. Provitaminja a bétakarotin. Nélkülözhetetlen a szövetek fejlődéséhez, regenerálódásához, és a fertőzések leküzdéséhez. Hozzájárul az éles látás, az egészséges bőr és az erős immunrendszerkialakulásához.

Ablációs vagy ablatív
Bőrsérüléssel járó kezelés, ami a bőr legfelső rétegének eltávolításával, hámlasztásával jár.

Actinic keratosis
Aktinikus keratózis latin helyesírás szerinti elnevezése.

Adrenalin
Olyan mellékvese által termelt vegyület, mely segít leküzdeni a szervezetet ért stresszt, sokkot. Mindezt úgy éri el, hogy segíti a légzést: az adrenalin hatására tágulnak a légutak, gyorsul a szívritmus, szűkülnek a vérerek.English. Olyan mellékvese által termelt vegyület, mely segít leküzdeni a szervezetet ért stresszt, sokkot. Mindezt úgy éri el, hogy segíti a légzést: az adrenalin hatására tágulnak a légutak, gyorsul a szívritmus, szűkülnek a vérerek.

Ajakfeltöltés
A vékony, esetleg aszimmetrikus ajkak méretének, formájának korrigálására szolgáló esztétikai beavatkozás, mely során a plasztikai sebész vékony tűvel a bőr alá feltöltő anyagot juttat. Az alkalmazott töltőanyagok két nagy csoportját különböztetjük meg: felszívódó injektábilis implantátumok és fel nem szívódó, szilikon injektábilis implantátumok.

Aknés hegek
Az akne (pattanás) a faggyúmirigyek gyulladásos betegsége, mely esetenként hegek hátrahagyásával gyógyul. Ezek a hegek különböző színűek lehetnek, formájuk szerint besüppedtek vagy előemelkedők. Az M22 multiplatform berendezés segítségével az aknés hegek halványíthatók, eltüntethetők.

Akné
Hormonális eredetű bőrelváltozás, ami főként a pubertáskor idején fordul elő. A bőrben levő faggyúmirigyek működési zavarának következtében alakul ki. Hétköznapi elnevezése pattanás.

Aktinikus keratózis
Sugárzás okozta szarusodás. Gyakori bőrelváltozás, ami jelezheti a bőr elrákosodásának kezdetét is. Keletkezésének elsődleges oka, ha a bőr hosszútávon ibolyántúli sugárzásnak van kitéve. A kezeletlen AK pikkelysejtes bőrrákká fejlődhet, ami a bőrrák második leggyakoribb formája. Az aktinikus keratózis rövidítése: AK.

Alacsony rákkockázatú HPV vírusok
Ezek a vírusok szemölcsök kialakulását idézik elő a nemi szervek és a végbél környékén, de nem vezetnek daganat kialakulásához.

Alopecia
A kopaszság latin elnevezése. Leggyakrabban a fejtetőn alakul ki, de a szőrzet megritkulhat a test bármely területén. Kopaszodásról akkor beszélhetünk, ha naponta több, mint száz hajszál hullik ki.

Anyajegy
Az anyajegy a bőr hámjában, az epidermiszben előforduló pigmenttermelő sejt. Az ún. melanociták kisebb-nagyobb csoportjaiból felépülő jóindulatú daganat. Barnás színű, éles határú, lapos felszíni elváltozás. Egyes fajtái ritkán rosszindulatú daganattá alakulhatnak át. A bőrön kívül előfordulhat a kötőhártyán vagy az uvea részeiben is.

Anyajegy eltávolítás
Plasztikai sebész vagy bőrgyógyász által végzett műtéti eljárás, melyre helyi érzéstelenítésben kerül sor. Az anyajegyek eltávolítása többféle módon lehetséges (kikaparás, lézeres kezelés, sebészi kimetszés), de a Magyar Bőrgyógyászati Társulat a sebészi úton, kimetszéssel történő eltávolítást ajánlja.

Anagen
A hajszálak növekedésének három fázisát (anagen, catagen, telogen) különböztetjük meg. Ez az első fázis, amikor a hajszálak 1 cm-t nőnek 28 nap alatt. Ez a szakasz 2-6 évig tart. Egyes embereknél nem nő meg a haj hosszúra, mert az anagén szakasz a testükben rövidebb ideig tart. Hosszú hajúak esetében a növekedési szakasz hosszabb. A testszőrök növekedési szakasza 30-45 nap, ezért ezek a szálak rövidebbre nőnek.

Androgen alopecia
A hajhullás leggyakoribb formája. Genetikailag meghatározott öröklődő kórkép, mely férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezik. Pontos oka nem ismert. A férfi nemi hormonok hatására a halántéktáji és homloktáji szőrtüszők anagén fázisa fokozatosan rövidül, ezáltal a szőrszállak hossza is csökken. Az anagén fázisban lévő hajszálak aránya csökken, a telogén fázisban lévőké nő.

Anatómiai implantátum
Mellnagyobbító műtétek során alkalmazott csepp alakú implantátum, mely természetes megjelenést biztosít a melleknek.

AneStop
Érzéstelenítő krém. Különböző esztétikai kezelések (Pl.: mezoterápia, dermaroller kezelés) megkezdése előtt helyi érzéstelenítés céljából alkalmazzák.

Aneszteziológia
érzéstelenítés, fájdalom, altatás, műtét

Angioma
Vér- vagy nyirokérgomolyagból álló, eltérő nagyságú- és prognózisú daganat. Általában a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben fordul elő. A túlnyomórészt véredényekből álló daganatot haemangiómának hívják. Míg a főként nyirokedényekből álló elváltozást lymphangiomának nevezik.

Androgén hormon
Férfi nemi hormon. Az androgén hormonok szabályozzák a férfiak spermiumtermelését, libidóját és nemzőképességét. Befolyásolják a férfiak nemi érését és a másodlagos nemi jelleg kialakulását. A női szervezetben is vannak androgén hormonok. Túlzott termelődésük olyan problémákat okozhat, mit az aknés bőr, vagy a túlzott szőrnövekedés.

Angióma
Érdaganat, érmalformáció. Rendellenes sűrűségben, változó nagyságban elhelyezkedő vér-és nyirokerekből álló gomolyagok, melyek a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben találhatók, piros, vörös, bíborszínű elszíneződést okoznak. A veleszületett angióma a gyakoribb, a későbbi kialakulás ritka. Ha a születéskor megtalálható angióma nem fejlődik vissza a bőrön, azt a köznyelv tűzfoltnak nevezi.

Anti-aging kezelés
Bőrfiatalító eljárások, kezelések összefoglaló angol elnevezése.

Arteriolák
Kisebb artériák, nagyon vékony, kis erek, melyek a kapillárisok előtt helyezkednek el és meghatározzák, hogy a mögötte elhelyezkedő kapillárisok mikor mekkora vérmennyiséget kapjanak.

Arcplasztika
Plasztikai beavatkozás, melynek célja az arc és nyak területén lévő megereszkedett bőr megfeszítése, illetve a felesleges petyhüdt bőr eltávolítása.

Atrófiás
Az atrófia sorvadást, zsugorodást jelent. Az atrófiás heg, azaz a bőrbe besüllyedő heg a bőrproblémák egyik leggyakoribb típusa, a közönséges pattanás (acne vulgaris) szövődménye.

Augmentáció
Különböző mérető implantátumok behelyezésével történő mellnagyobbítás. Latin eredetű orvosi elnevezés.

Axiláris beültetés
Hónalji beültetés orvosi elnevezése. A metszés magasan a hónaljárokban vezetett. Keloid hajlamú pácienseknél az egyetlen szóba jöhető műtéti módszer.

Árpa
A szemhéjszéli mirigyek baktériumus fertőzés által kiváltott heveny gyulladása. Pattanás-szerű képletként jelentkezik. Kezelésének célja a beolvadás és a gennyes váladék kiürülésének elősegítése.

B


Benignus
Szó szerint jóindulatút jelent, latin eredetű elnevezés. Jóindulatú daganatok orvosi meghatározása.

Becker Nevus
Más néven Becker melanóma egy pigmentált, gyakran szőrösödéssel járó bőrbetegség, mely túlnyomórészt férfiaknál alakulhat ki. A szabálytalan elszíneződés a törzsön vagy felkaron jelenik meg, fokozatosan növekszik és általában szőrösödéssel párosul.

Bélflóra
A bélnyálkahártya és az ott lévő baktériumok, mikroorganizmusok összefoglaló elnevezése. A belek és a bélflóra optimális esetben egyensúlyban vannak. Az egyensúly megbomlása betegségekhez vezet, melynek jelei az ellenállóképesség csökkenése, gyenge teljesítmény, emésztési zavarok, felszívódási problémák.

Bélrendszer
A bélrendszer egy közel 8 méter hosszú rendszer, mely 3 szakaszból áll: vékonybél, vastagbél és végbél. Legfontosabb feladata, hogy lebontsa a tápanyagokat, védje szervezetünket és székleten keresztül eltávolítsa a mérgező és a salakanyagokat.UK. A bélrendszer egy közel 8 méter hosszú rendszer, mely 3 szakaszból áll: vékonybél, vastagbél és végbél. Legfontosabb feladata, hogy lebontsa a tápanyagokat, védje szervezetünket és székleten keresztül eltávolítsa a mérgező és a salakanyagokat.

Bétakarotin
A – vitamin provitaminja.

Bimbóudvar körüli bemetszés
Mellimplantátum behelyezésekor alkalmazott metszési mód. A metszésvonal a bimbóudvar szélén, a két színárnyalatú bőr határán húzódik félkör vagy teljes kör alakban. A technika kivitelezhetőségének feltétele a kellően széles bimbóudvar.
Főként emlőfelvarrással egyidejűleg történő nagyobbítás és bimbókisebbítés esetén alkalmazott módszer.

B.tox
A b.tox baktérium által termelt toxikus anyag. Hígított változatát már régóta alkalmazzák izombénítóként és görcsoldóként. A 90-es években terjedt el ránctalanító szerként való alkalmazása. Hatását a mimikai izmok gyengítésével fejti ki.

A Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin. Több, mint 20 éve kezdte az orvostudomány alkalmazni, kezdetben mozgászavarok gyógyításában, a szemészet területén (kancsalság kezelésében), ideggyógyászatban használták, később elkezdődött az esztétikai sebészeti célú felhasználása is. A b.tox kezelést főként ránctalanításra, arcfiatalításra, izzadás kezelésre használjuk. Napjainkban már több százmillió b.tox beavatkozást végeznek a világon évente, a kezelés népszerűsége töretlen.

Bőr
Az emberi test kültakarója, egyben a legnagyobb méretű szervünk.

Bőr
Az emberi test kültakarója, egyben a legnagyobb méretű szervünk. Legfontosabb funkciója a szervezet külső behatásoktól való védelme. Három rétegből épül fel: a külső réteg a hám (epidermisz), a középső az irha (dermisz), ez alatt pedig egy zsírtartalmú réteg, a bőralja (hipodermisz vagy subcutis) helyezkedik el.

Bőralja
Bőrünk legbelső rétege. Az itt található szövetek mennyiségi csökkenése okozza bőrünk petyhüdtebbé válását. Itt találjuk az izzadságmirigyeket, a zsírsejteket és a kollagénrostokat előállító sejteket. Ez a réteg felelős a test hő megtartásáért és a belső szervek védelméért.

Bőronkológia
Jó és rosszindulatú bőrdaganatok kutatásával, kezelésével és gyógyításával foglalkozó orvostudományi szakág.

Bricsesz
Szószerinti jelentése lovaglónadrág. A comb külső oldalán kialakuló lokális súlytöbblet. A köznyelvben lovaglónadrág szindrómaként is használatos.

C


Catagen
A haj- és szőrszálak növekedésének három fázisát (anagen, catagen, telogen) különböztetjük meg. Catagen az átmeneti szakasz, mely körülbelül 2-3 hétig tart. Ebben a szakaszban megáll a haj, szőr növekedése.

CC
Köbcenti mértékegység rövidítése. Az implantátum nagyságának meghatározásakor köbcentiben határozzák meg a méretet. Általában 100-650 CC implantátumokat alkalmaznak. Egyedi megrendelés esetén ettől eltérő méret is előfordulhat.

CE minősítés
Európai szabványoknak megfelelő termék.

Cellulitisz
A bőr mélyebb rétegeit érintő gyulladás, mely általában az arcon alakul ki. A folyamat az orbánchoz hasonlítható, hisz lázzal, hőemelkedéssel, bőrfeszüléssel, lüktetéssel és fájdalommal jár. Kozmetikai értelemben a cellulitisz a zsírsejtek egyenetlen eloszlása következtében kialakuló kisebb-nagyobb „gödröcskéket” jelenti. A bőr szivacsossá, narancshéj-rajzolatúvá válik. A jelenség főleg a csípők körül, a combok belső felszínén, a felkarokon és az alhason jelentkezik. Elterjedésének ok lehet örökletes hajlam, hormonális probléma, lelassult anyagcsere folyamatok, helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel és a mozgásszegény életmód.

Clostridium botulini
A botulint termelő baktérium latin elnevezése.

Coagulopathia
A bőr kisereiben bekövetkezett kóros véralvadás.

Combplasztika
Olyan altatásban végzett műtéti eljárás, mellyel korrigálható a comb feszessége, eltávolítható a felesleg bőr és zsírszövet. Amennyiben szükséges, a combplasztika fenékplasztikával kombinálható. A műtét során ejtett metszés T vagy L formájú, mely az ágyéktól a fenék áthajlásába vezet. A plasztikai sebész a bőrt megemeli, a felesleges bőrt és a zsírt eltávolítja.

Coldastop
Orrcsepp, amit általában orrplasztika után alkalmaznak. Segíti a regenerálódást, a heg és varrat képződést.

Collagen
A kollagén latin megfelelője. A bőrben, csontban és kötőszövetben található legnagyobb mennyiségben előforduló rostos fehérje.

CT
Olyan képalkotó eljárás, mely röntgensugarak segítségével mutatja ki a szervek esetleges elváltozásait. A vizsgálat során a páciensről fekvő helyzetben ké(computer tomográf)szítenek képet. Az éhgyomorra végzett vizsgálat mindössze néhány percig tart, és csak minimális mennyiségű röntgensugár éri a szervezetet.Olyan képalkotó eljárás, mely röntgensugarak segítségével mutatja ki a szervek esetleges elváltozásait. A vizsgálat során a páciensről fekvő helyzetben ké(computer tomográf)szítenek képet. Az éhgyomorra végzett vizsgálat mindössze néhány percig tart, és csak minimális mennyiségű röntgensugár éri a szervezetet. UK
Csepp alakú implantátum
Az anatómiai implantátum elnevezése. Leggyakrabban alkalmazott implantátum típus.

Csőmell
Tubuláris emlő magyar elnevezése. A cső alakú mellforma az esetek többségében csepp alakú implantátummal korrigálhatók a legszebben.

D


Dermatoszkóp
Bőrgyógyászati szűrővizsgálatok alkalmával használt mikroszkóp, mellyel diagnosztizálhatóak az anyajegyek, festékes elváltozások, bőrbetegségek.

Dermatitis
Bőrgyulladás. Erős viszketéssel, bőrszárazsággal, a bőr kivörösödésével, súlyos esetben sebesedéssel és felülfertőződéssel járó, allergiás jellegű nem fertőző bőrbetegség.

Dermisz
Irha latin elnevezése

Dermatológus
Bőrbetegségek gyógyításával foglalkozó szakorvos. Hétköznapi elnevezése bőrgyógyász.

Dermatisz
Dermatis magyar helyesírás szerinti leírása.

Deviatio septi nasi
Orrsövényferdülés orvosi elnevezése. Az orrsövény oldal irányú görbülete, mely súlyosabb esetekben légzési problémákat is okozhat.

Digitális dermatoszkóp
A dermotoszkóp továbbfejlesztett változata. 30-40-szeres nagyítással képes vizsgálni a megfigyelendő anyajegyet vagy más bőrelváltozást. A látott kép a számítógép monitorán jelenik meg, lehetőséget adva a további elemzésre.

Diszpláziás (dysplasiás) naevus
Festékes anyajegy, más néven: atípusos anyajegy. Festékes anyajegyről beszélünk, ha az anyajegy alakja szabálytalan, többféle színű részből áll (lehet fekete, sötétbarna, világosbarna, vörös, rózsaszín), és benne tömött tapintatú területek különíthetők el. Életünk során folyamatosan alakulnak ki. Ha a számuk meghaladja a 12-15 darabot, az a melanoma kialakulásának szempontjából fokozott kockázatot jelent. Célszerű félévente, évente bőrgyógyászati ellenőrző vizsgálaton résztvenni.

Dyschromia
(átfogó elnevezés) A bőr vagy haj rendellenes pigmentációja

E


Elasztin
A kollagénhez hasonló fehérje, a kötőszöveti rostok fő alkotórészét képezi, a bőr irha rétegében található. A kötőszövetek kollagén- és elasztinrostjainak összeszövődése biztosítja a bőr megfelelő mechanikai tulajdonságait. Az öregedés folyamata során a rostokra lipidek rakódnak le, a rostok megvastagodnak, vízfelvevő képességük jelentősen csökken, a bőr rugalmatlanná válik.

Emlő ultrahang
A hónaljárok és az emlő vizsgálatát szolgáló módszer, mellyel láthatók az esetleges daganatok, ciszták, jóindulatú csomók, gyulladásos folyamatok. Operált emlőnél a kontroll vizsgálatokhoz tartozik. 35 évnél fiatalabb nők esetében első vizsgálatként mindenféleképpen ultrahang javasolt, 40 felett ill. kétes esetben azonban feltétlen érdemes mammográfiával kombinálni.

Endokrinológia
Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek, azaz a pajzsmirigy, a mellék pajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – működésének működésével, azok betegségeivel foglalkozik.

Endoszkopos face lift
Olyan arcfiatalító plasztikai beavatkozás, amely során egy pár mm-es sebvonalon keresztül miniatűr kamerát vezetnek a seb mélyére. A mimikai izmok pozíciójának változtatásával a homlok, a szemöldök, és az orca pontos visszahelyezése történik a gravitációs változás előtti pozícióba.

Ephelides (ephelis)
Szeplő. Szeplők megjelenthetnek napfény hatására, de kialakulásában szerepet játszhat az öregedés, genetika, vitaminhiány, stressz stb. is.

Epidermisz
Az epidermisz bőrünk legvékonyabb külső rétege. Legfontosabb feladata a szervezet külvilággal szembeni védelmében.

EQUAM
European Commettee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery. Plasztikai sebészeti eszközökért, orvosi módszerekért és minőségbiztosításért felelős Európai és Nemzetközi Bizottság. Feladata, hogy szavatolja a plasztikai sebészetben használt eszközök, módszerek, eljárások biztonságos használatát.

Esszenciális aminosavak
Az aminosavak azon csoportja, amit a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálék útján kell ezeket bevinni. Ide tartoznak a következő aminosavak: metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenilalanin, triptofán.

Érmalformáció
Az artériás és vénás rendszer találkozásánál lévő érképződmény.

Értágulat
A vénák fokozott terhelésének hatására vagy örökletes hajlamnak köszönhetően kialakuló kóros elváltozás. Azokon a helyeken jelentkezik, ahol a sejtek oxigén- és tápanyagellátása nem kielégítő. Súlyosabb esetekben az érintett területeken égő érzés, elnehezültség, feszülés tapasztalható. Leggyakrabban az alsó végtagokon fordul elő.

F


Face lift
Az arcbőr fiatalítását, ránctalanítását szolgáló plasztikai beavatkozások összefoglaló angol elnevezése. Az arcplasztika angol megfelelője.

Faggyúmirigy
A bőrön kialakuló sárgásan előtűnő, jóindulatú elváltozás. Az általa termelt faggyúnak jelentős szerepe van a bőr védelmében. Ha a mirigy a szükségesnél több faggyút állít elő, a bőr zsírossá válik és mitesszerek, aknék keletkeznek rajta.

Fagocitózis
Az emberi szervezetben az immunrendszer megfelelő működése során létrejövő jelenség. Az immunválasz egyik lépése, melynek során a fagociták (speciális sejtek) nagyobb méretű elhalt sejteket, részecskéket, mikroorganizmusokat „kebeleznek be”.

Fascia
Mellizomhártya latin elnevezése.

Farkasránc
Orron található mimikai ránc. B.tox kezeléssel eredményesen korrigálható.

Felszívódó töltőanyag
Esztétikai kezelések során használt töltőanyagok egyik nagy csoportja. Ide tartozik a hyaluronsav, a kollagén, a tejsav és dextránszármazékok. Felhasználási területeik: ráncfeltöltés, ajakfeltöltés, intimplasztika.

Fenékimplantátum
A fenékplasztika során használt protézis, mellyel a fenék formája korrigálható.

Fenékplasztika
A fenék kívánt formájának kialakítására szolgáló plasztikai beavatkozás, melynek célja a bőrön és zsírszöveteken keletkezett elváltozások megszüntetése vagy helyreállítása.

Férfi mellkisebbítés
Gynekomastia magyar elnevezése. A férfi mell nőies jellegű megnagyobbodásának korrekciója.

Fibroma
Jóindulatú kötőszövetes daganat. Általában a végtagokon jelentkezik, körülbelül 1-10 mm nagyságú, tömött, barna (néha rózsaszín), egyedülálló növedék. Gyakran rovarcsípés, sérülés, szőrtüszőgyulladás helyén keletkezik.

Fiziológiás sóoldat
Hígításra használt folyadék, melyet mellimplantátumok töltőanyagaként is alkalmaztak. A só és a víz test szöveteiben megtalálható koncentrációja. Hátrányos tulajdonságai miatt kiszorult a felhasználási gyakorlatból.

Fibroplasztok
Kollagén termelő sejtek. A kollagén felelős a bőr és bőr alatti szövetek rugalmasságáért, feszességéért. 25-30 éves kor után a fibroplasztok egyre kevesebb kollagént termelnek, így a bőr a kor előrehaladtával veszít üdeségéből, rugalmasságából.

Firmin féle arcplasztika
A Johnson és Johnson cég a 2000-s évek közepén fejlesztette ki a Harmonic Scalpel-nek elnevezett, ultrahanggal működő kétélű kést. 2005-ben a francia plasztikai sebész, Francoise Firmin írta le először az új kézi darabbal végzett arcplasztikai műtéteinek tapasztalatit. Ezért minden olyan arcplasztikát, amit a Harmonic Scalpelel végeznek Firmin féle arcplasztikának neveztek el.

Fitzpatrick-skála
A bőrtípusok azonosítására, osztályozására használt táblázat. A különböző bőrtípusokat 1-6. osztályba sorolták a bőrszín, hajszín, szemek színe szerint.

Az 1-es típusba („ír” típus) a nagyon világos bőrű, szőke vagy vörös hajú emberek tartoznak, akiknek bőre mindig leég és sosem barnul.

A 2-es típus: fehér bőrű európai (világos bőr, szőke haj, szeplők, kék vagy zöld szem jellemzi őket). A bőr rendszerint leég, nehezen barnul.

A 3-as típus: világos bőrű európai (közepesen világos bőr, sötétszőke vagy világosbarna haj, barna szem). A bőr csak néha ég le, fokozatosan lebarnul.

A 4-es típus: mediterrán típus (kreol bőr, sötétbarna vagy fekete haj, barna szem). A bőr ritkán ég le, könnyen barnul.

Az 5-ös típus: barna bőrű indián (barnás bőr, fekete haj, sötétbarna szem). A bőr nagyon ritkán ég le, nagyon könnyen barnul.

A 6-os típusba a fekete bőrű, fekete hajú, sötétbarna szemű emberek tartoznak, főként afrikai és indiai emberek, akik sosem égnek le.

Fibroblaszton
Az elasztint és a kollagént előállító sejtek latin elnevezése.

Fototermolízis
Kozmetikai kezelésre, bőrhibák kezelésére használt villanófényes technológia. A fototermolízises gépek alkalmazásával az égési sérülések kockázata minimális, mivel a kibocsátott energia a kezelt bőrfelületen kontrollált és egyenletesen oszlik el.

Fülplasztika
A fül korrekcióját szolgáló plasztikai beavatkozás, mely történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A műtét során korrigálható az elálló fül, a fülkagyló mérete és egyéb alaki deformitások.

G


Gél szivárgás
A mellimplantátum behelyezése után fellépő szövődmény, mely során az implantátumból szilikon szivárog. Régebben alkalmazott protéziseknél fordult elő. A napjainkban leginkább használt kohezív géllel töltött implantátumot még ha félbe is vágjuk, akkor sem szivárog és megtartja a formáját, így a mai, modern plasztikai sebészetben ez a probléma már nem áll fenn.

Ginekomasztia
Gynecomastia magyar helyesírás szerint.

Glabella
Szemöldök közötti mimikai ráncok orvosi elnevezése. B.tox kezeléssel eredményesen korrigálható.

Gynecomastia
A férfi mell nőies jellegű megnagyobbodása, mely lehet genetikai vagy hormonális eredetű. Néhány esetben elhízás következtében is kialakulhat. Műtéti úton korrigálható.

H


Hajszálértágulat
a rendellenes véráramlás és vérerek falának meggyengülése okozza. A hajszálértágulat felületesen helyezkedik el a bőr alatt és sokkal kisebb, mint a visszér. Főként az arcon és lábakon jelentkezhet, lehetnek különálló vonalak (seprűvéna), lehet hálószerű, pókhálószerű, vagy fatörzsből elágazó ágakhoz is hasonlíthat. Kialakulásának hátterében alapvetően genetikai okok állnak, azonban a hízás, mozgásszegény életmód, tartós állás, ülés mind mind elősegíti a hajszálértágulatok megjelenését. A kor előrehaladtával a hajszálértágulatok kialakulása egyre gyakoribb.

Haemangióma
Jóindulatú daganatféleség, érburjánzás. Gyakran az arc területét érinti, legtöbbször veleszületett formában jelentkezik.

Hemosiderin
Egyfajta fehérje, mely gazdag vasban, és kevés nukleinsavat is tartalmaz.

Hipodermisz
Bőralja latin elnevezése.

Hipotireózis
A hipotireózis a pajzsmirigy alulműködése. Leggyakoribb formája a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, ami egy autoimmun folyamat.

Hirsutismus
Túlzott, rendellenes szőrnövekedés. Nőknél erőteljes bajusz- és szakállnövekedés jellemzi.

Hipertrófia (hypertrophia)
Túltengés. Egyfajta sejtnövekedési zavar, amikor egy szövetben a sejtek térfogata megnő anélkül, hogy a sejtek száma lényegesen változna. Ennek eredményeként maga a szövet illetve szerv is megnagyobbodik. Hipertrófia történik pl. terhes nőknél a méh falában vagy sportolóknál a vázizomzatban.

Hiperpigmentáció
A bőr egyes részeinek túlzott elszíneződése, a melanin nevű sötét pigment túltermelődésekor megjelenő folt a bőr bizonyos területén. A foltok mérete és formája változó lehet, színük a világosbarnától a feketéig terjedhet. A hiperpigmentáció egyik oka a napsugárzás. A hiperpigmentációnak sok fajtája létezik, a legismertebbek: a szeplő, pigmentfolt, májfolt, melasma. A melasma a hormonok által kiváltott hiperpigmentáció egyik fajtája, a terhes nők kb. 90%-át érinti.

Hipertireózis (toxikus struma)
A hipertireózis (toxikus struma) a pajzsmirigy túlműködését jelenti. Oka, hogy a szervezetben túl sok a thyroxin(T4) és /vagy a trijodthyronin( T3). Leggyakoribb formája a Graves-Basedow kór, a toxikus göbös golyva.

Hipopigmentáció
Csökkentett festékzettséggel járó pigmentzavar. A melaninképzés biokémiai folyamatába zavar áll be. A bőrön világos, fehér, jól elhatárolható foltok jelennek meg, jellemző a fényérzékenység és a korai bőröregedés.

Hidratálás
A bőr megfelelő mennyiségű nedvességgel történő ellátásának folyamata.

Hordeolum
Az árpa latin elnevezése.

Hormon
A hormonokat a belső elválasztású mirigyek termelik.

Hónalji beültetés
Mellimplantátum behelyezésekor alkalmazott metszési eljárás. A metszés magasan a hónaljárokban vezetett. Az ilyen módon beültethető implantátumok mérete és formája limitált. Keloid hajlamú pácienseknél az egyetlen szóba jöhető műtéti módszer.

HPV (Humán Papillómavírus)
Humán Papillómavírus: egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat.

Hullámosodás
Implantáció után fellépő szövődmény. A beültetés után akár évek múlva is jelentkezhet bizonyos testhelyzetekben, de akár állandósulva is. Az emlők szélei felé általában sugárirányban húzódó redők jelenhetnek meg. Ennek esélye a vékony testalkatú, laza, elvékonyodott emlőszövettel bíró páciensek esetén gyakoribb, főleg mirigy alá történt beültetéseknél fordul elő.

Hydrogel
Mellimplantátum töltőanyagaként használták. Sokféle összetételben készíthető, és stabilitása variálható. Bizonyos idő elteltével mérete változhat. Hátrányos tulajdonságai miatt kiszorult a felhasználási gyakorlatból.

Hyaluron sav
Az emberi test minden szövetében megtalálható fehérje. Ez a fehérje felelős bőrünk rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, termelődése az idő előrehaladtával azonban folyamatosan csökken, ami ráncok kialakulásához és a bőr megereszkedéséhez vezet.

I


Implantátum nélküli mellnagyobbítás
Olyan volumennövelő módszer, mely során hyaluron savval vagy saját zsírral töltik fel a melleket. A saját zsírszövettel való feltöltés napjainkra kiszorult az orvosi gyakorlatból, mert az esetek többségében elfolyósodott és gyakran zsírciszták keletkeztek. Jelenleg a hyaluron sav továbbfejlesztett változatát, a Macrolanet alkalmazzák. A töltőanyagot injekciós tűvel, az esetek többségében helyi érzéstelenítésben, a mell állománya mögé és elé adja be a plasztikai sebész. Az eljárás csak mérsékelt növekedést eredményez, kb. 100-150 cc.-vel lehet növelni a melleket.

Implantátum
A szervezetbe ültetett anyag vagy szervpótló segédeszköz. Orvosi szóhasználatban protézisként is használatos.

Implantáció
Implantátum behelyezésével történő mellnagyobbító műtét. A jelenlegi gyakorlatban használt, folyamatosan fejlesztett implantátumok folyékony szilikonnal, ún. kohezív géllel vagy sóoldattal töltött rugalmas szilikonzacskók. Alakjukat tekintve lehetnek gömbcikk formájúak, vagy természetes mellformát utánzó, anatómiai implantátumok. A mell implantátumok felülete lehet sima vagy texturált.

Immunszupresszív
Az immunrendszer működését gátló szereket immunszupresszív gyógyszereknek nevezzük. Az immunszupresszív szerek legfőbb klinikai előnye, hogy használatuk segítségével lehetővé válik a szervek átültetése.

Injektábilis implantátum
Volumenpótlásra használt injekciózással bejutatott implantátum fajta, mely lehet felszívódó és nem felszívódó. Napjainkban megjelentek a hosszú felszívódási idejű implantátumok is, amik átmenetet jelentenek az előző két csoport között.

Intense pulsed light (IPL)
intenzív pulzáló fény, villanófény, röviden IPL. Kozmetikai és bőrgyógyászati kezelések elvégzésére alkalmas technológia. A különböző fejlesztésű IPL berendezések alkalmasak lehetnek a bőrpigmentáció, aknés bőr kezelésére, illetve szőrtelenítésre.

IPL
Intenzív pulzáló fény. Napjainkban leginkább a szőrtelenítés területén alkalmazzák. A széles spektrumú fény energiája a szőrszálak festékanyagában elnyelődve hővé alakul, ezzel elpusztítja a szőrtüszőket. Az esetek többségében nem hoz végleges eredményt, csak tartós szőrmentesség érhető el vele.

Irrigálás
Magyar megfelelője a hüvelyöblítés. A hüvelybe egy csövön keresztül folyadékot juttatnak. A záróizmok nyomása által a folyadék elhagyja a hüvelyt és kimossa annak tartalmat.

Irha
A bőr középső rétege. Itt alakulnak ki a ráncok és ebben a rétegben vannak a vérerek, a szőrtüszők és a faggyúmirigyek. Az itt található fehérjék közül kiemelendő fontosságúak a kollagén és az elasztin, amelyek elsősorban a bőr rugalmasságáért felelnek. Az említetteken kívül itt helyezkednek el a fájdalom- és a tapintásérző receptorok is.

Izom alá történő beültetés
Olyan mellimplantátum beültetési mód, amikor az implantátum teljes egésze, vagy felső fele a mellizom alá kerül. Főként kevés saját emlőszövettel rendelkező páciensek esetében alkalmazzák. A beültetett implantátum a saját emlő ereszkedésekor elkülönülő kontúrt képezhet a mellkasfalon. Beültetés után hosszabb lábadozási idővel és több fájdalommal jár. Előnye, hogy az implantátum rejtett helyre kerül, így hullámosodás ritkábban vagy alig fordul elő.

Izomhártya alá történő beültetés
Mellimplantátum behelyezési mód. Az implantátum a mellizom hártyája alá kerül, mélyebbre, mint ha mirigy alatt lenne, de a mellizom érintetlen marad. Orvosi elnevezése szubfasciális beültetés.

K


Kapsula zsugorodás
Az emlő implantátum behelyezése során a leggyakoribb szövődmény a kapszulaképződés, vagy más néven tokosodás. Ennek lényege, hogy a szervezet, védekezésképpen az idegen anyag ellen, erős kötőszövetes tokot képez a protézis teljes felszíne körül. Ez a tok az idő előrehaladtával zsugorodik, összenyomja a protézist, melynek következtében a mell feszessé, rugalmatlanná válhat.

Kapillárisok
Hajszálerek. Vékony, kis erek, melyekben már anyagkicserélődés megy végbe.

Kapszuláris kontraktúra
Az emlő implantátum tokosodásának orvosi elnevezése.

Kanül
Speciális üreges hajlékony cső, amit a test üregeibe, csatornáiba, vagy ereibe vezetnek be. A bevezetés célja lehet folyadékok leengedése, gyógyszerek beadása. Zsírleszívás során kanülön keresztül szívják le a felesleg zsírmennyiséget.

Keratin
A szaruanyagok (szőr, haj, köröm) kén tartalmú fehérjéje. A bőrben található legerősebb fehérje. A keratin biztosítja a bőr, a haj és a köröm megfelelő ellenállóképességét a külső környezeti hatásokkal szemben.

Keratinociták
Az epidermiszben található sejtek, amelyek a keratinnak nevezett fehérje termelődéséért felelősek.

Keratosis solaris
Aktinikus keratózisal rokonértelmű latin elnevezés.

Keloid
A sebgyógyulás során a seb felszínét először kitöltő kötőszövet (sarjszövet) jóindulatú burjánzása. A keloidok a sebgyógyulás befejeződése után is tovább növekedhetnek, átterjedhetnek az egészséges szövetekre is. A keloidos hegek elsősorban esztétikai problémát jelentenek, de különböző kezeléssel, kimetszéssel, bőrátültetéssel eltüntethetők, halványíthatók.

Keratinocita
Hámsejt, mely a szőrtüszőkben is előfordul, keratint termel és olyan rostokat, melyek a haj fontos alkotóelemei.

Kémiai hámlasztás
Olyan esztétikai kezelés, mely során gyümölcssavakat és egyéb kémiai anyagokat visznek fel a kezelendő bőrfelületre, amik hámlási folyamatot indítanak el. A kezelés célja a bőr elöregedett, elszarusodott rétegének eltávolítása.

Kollagén
A bőrben, csontban és kötőszövetben található legnagyobb mennyiségben előforduló rostos fehérje. A kollagén a bőr kötőszövetének hetven százalékát alkotja. Fiatalkorban oldott állapotban található meg a szervezetben. Molekulái vízvisszatartó képessége kiváló, ennek köszönhető a bőr rugalmassága. A kor előrehaladtával azonban a kollagén egyre merevebb, oldhatatlanabb lesz, vízmegkötő képessége csökken, ezáltal a bőr rugalmatlanná, ráncossá válik.

Kompressziós ruha
Bizonyos plasztikai műtétek (Pl: zsírleszívás, has- és combplasztika) után alkalmazzák. Általában a műtéte követően négy hétig kell viselni. Ez biztosítja a műtéti területen a szövetek legoptimálisabb pozícióban történő letapadását, meggátolva a bevérzések és a nagyobb duzzanatok kialakulását.

Kohezív szilikon gél
A legelterjedtebb implatátum töltőanyag. Két típusa ismert. A standard és az erős kohezív szilikon gél. A Standard kohezív szilikon gél, jól alkalmazkodik a burokhoz, kenőanyagként viselkedik, meggátolva a burok ráncosodását. Az Erős kohezív szilikon zselé nagyon tömör állagú, teljesen megtartja az alakját és formáját. Egyáltalán nem mozdul el a burkon belül.

Koebner-jelenség
Amennyiben a pikkelysömör sérült bőrfelületen jelenik meg, úgy Koebner-jelenségről beszélünk. Ilyen pl.: ha a bőrön a vakarási nyomok, horzsolás mentén papulák (kemény dudorok, duzzanatok) jelennek meg. Tipikus előfordulási hely: csukló belső területe, karok feszítő felszíne, boka.

Kollagén indukciós terápia
Dermarollerrel végzett arcfiatlító kezelés. A kezelt bőrfelületen végiggörgetik a hajszálvékony tűkkel borított hengerfejet. A kezelés során szabad szemmel nem látható mikrosérülések keletkeznek. Ennek köszönhetően biológiai aktivátorok termelődnek, beindul a bőr természetes védelmi rendszere, a kollagén termelődés 300-400%-al fokozódik. A terápia hatására a bőr megfiatalodik, a bőrhibák, pattanásos hegek, tág pórusok, májfoltok, ráncok látványosan halványulnak, illetve eltűnnek.

Közvetlen mirigy alatti beültetés
Mellimplantátum beültetési mód, amikor az implantátum az emlőállomány alá, a mellizom és annak hártyája fölé kerül behelyezésre. Előnye, hogy a saját emlőszövettel együtt mozog, későbbiekben is követi az emlő helyzetét, esetleges ereszkedését. Hátránya, hogy vékony emlőszövet esetén tapinthatóvá, láthatóvá válhat. Orvosi elnevezése szubglanduláris beültetés.

L


Langerhans-sejtek
Az epidermiszben található sejtek, amelyek segítenek megakadályozni, hogy idegen anyagok jussanak a szervezetbe. Fontos szerepet játszanak az ekcémás, allergiás bőrfolyamatokban is.

Lentigó
más néven időskori pigmentfolt. A napfény hatására kialakuló egyfajta jóindulatú bőrelváltozás, amely leggyakrabban a kézhát, nyak és az arc bőrén látható. A lentigó lapos, barnás színű.

Lipidek
Vérzsírok. Azoknak a zsíroknak a gyűjtőfogalma, amelyek vízben nem, csak szerves oldószerben oldódnak. Sejtek, sejtfalak alkotórészei. Védőréteget alkotnak a bőrön, megakadályozzák a bőr kiszáradását, védelmet biztosítnak bizonyos betegségeket okozó csírákkal szemben.

Lupus erythematosus
Lásd szisztémás lupus erythematosus (SLE), röviden lupus: Krónikus autoimmun betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak és különböző mértékben károsodnak. A lupus erythematosus szó vörös farkast jelent, mely a betegséget kísérő bőrpír megjelenésére utal. A betegség bőrön jelentkező tünetei: az orcák pillangó alakú bőrpírja, fényérzékenység, napfény hatására megjelenő pattanások.

Lyukaslevelű orbáncfűkivonat
Más néven közönséges orbáncfű kivonat. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató hatású gyógynövény. Az orbáncfű kivonat fokozza a bőr fényhasznosítását, ezzel elősegíti a melatonin lebontását fény hatására, ezáltal növeli az éberséget és reakcióképességet. Ezzel szemben serkenti a tobozmirigy éjszakai melatonin termelését, így elősegíti a pihentető alvást.

M


Magán: Dermaroller
Kollagén indukciós terápia során használt készülék mely, egy kb. 2 cm-es hengerfejjel rendelkezik. A henger felületén csaknem 200 hajszálvékony tű található.

Mammographia
Az emlők röntgennel végzett vizsgálata, amelynek célja a kórós elváltozások kimutatása.

Mastopexia
A mellfelvarrás orvosi elnevezése. A megereszkedett emlők méretét, helyzetét, alakját módosítja.

Macrolane
A hyaluron sav keresztkötésű változata, mely a keresztkötéseknek köszönhetően hosszú, tartós eredményt biztosít. Svédországban Dr. Per Hedén stockholmi plasztikai sebész professzor vezette be és használta elsőként mellnagyobbítás céljából.

MACS (Minimal Access Cranial Suspension)
Magyar elnevezése a mini arcplasztika. Az arc és a nyak bőrének mérsékelt megereszkedését megszüntető plasztikai eljárás.

Magas rákkockázatú HPV vírusok
Ezek a vírusok méhnyakrákot, valamint a hüvely, a szeméremtest, hímvessző és a végbél daganatos megbetegedéseit okozhatják.

Mell alatti redőben történő bemetszés
Mellimplantátum behelyezésekor alkalmazott leggyakoribb metszési mód. Az emlőállomány szélénél, természetes bőrredőben történik a behatolás. Jó gyógyhajlam esetén alig látható, rejtett heget eredményez.

Melanin
Sötét festékanyag (pigment), mely a bőr, a haj, a szőrzet és a szem szivárványhártyájának barna vagy fekete színét adja.

Melanóma
A bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rák. A melanóma az ép, leggyakrabban napfénynek kitett bőrön jelentkező új, kis festékes növedékként kezdődhet vagy már fennálló festékes anyajegyekből indul ki. A többi bőrráktól eltérően a melanoma gyorsan áttéteket ad a test távoli részébe, ahol tovább növekszik, és roncsolja a szöveteket. Előfordul a bőrön és a szemben is.

Mellfelvarrás
Altatásban történő plasztikai beavatkozás, melynek célja a megereszkedett emlők helyzetének korrigálása. A műtét során eltávolítják a felesleges bőrt, és újra pozícionálják a mellek helyzetét. Amennyiben a mirigyállomány lecsökkent, az ideális eredmény elérése érdekében, implantátum behelyezésével kombinálják a beavatkozást.

Mellbimbóudvar korrekció
Helyi érzéstelenítésben vagy – kivételes esetekben – altatásban történő plasztikai beavatkozás, mely során a bimbóudvar méretének, formájának korrekciójára kerül sor. A műtéti heg a bimbóudvaron belül található, így szinte észrevétlen marad.

Mellimplantátum
Mellnagyobbító műtétek alkalmával a mellbe ültetett segédeszköz. Anyagát, méretét, formáját, borítását tekintve sokféle típusa létezik.

Mellkisebbítés
A mell térfogatát csökkentő plasztikai beavatkozás, mely során a plasztikai sebész eltávolítja a felesleges bőrt, zsírt, szövetet. A mell feszességét a mell alatt elhelyezkedő varrattal véglegesíti a sebész. A műtét minden esetben altatásban történik.

Mellnagyobbítás
A mellek implantátum behelyezésével történő plasztikai korrekciója. A jelenlegi gyakorlatban használt, folyamatosan fejlesztett implantátumok folyékony szilikonnal, ún. kohezív géllel vagy sóoldattal töltött rugalmas szilikonzacskók. Alakjukat tekintve lehetnek gömbcikk formájúak, vagy természetes mellformát utánzó, anatómiai implantátumok. A mell implantátumok felülete lehet sima vagy texturált.

Melanocita
A melanociták pigmentáció működésében főszerepet játszó sejtek, más néven festéksejtek, melyek a hámrétegben találhatók. A melanociták feladata a megfelelő mennyiségű melanin termelés. A melanin a bőr festékanyaga. A melanin bőrben való eloszlása, mennyisége genetikailag programozott tulajdonság, amely meghatározza a bőr, a haj, a szem és a szőrzet színét.

Magán: Mezoterápia
Mikro injekciózással történő kezelési eljárás, mely során egy speciális mezoterápiás készülék segítségével különböző hatóanyagokat jutatnak a bőr felszíne alá. Felhasználási területei: arcfiatalítás, narancsbőr kezelése, hajhulláskezelés, stria kezelés.

Mellprotézis
Mellnagyobbító műtétek alkalmával a mellbe ültetett segédeszköz. Mellimplantátummal rokon értelmű elnevezés.

Melanin
Az élőlények szinte minden csoportja által termelt sötét színű pigmentek összefoglaló neve. A melanin hatékonyan nyeli el a fényt, így a bőr természetes fényvédőjeként működik. Ugyanakkor a napfény váltja ki a melanin termelést, így válik a napsugárzás a hiperpigmentáció első számú okává.

Mellaszimmetriai korrekció
Olyan plasztikai beavatkozás, mely során a mell szimmetriájának helyreállítására kerül sor. Az aszimmetria típusától függően ez történhet implantáum behelyezésével, felvarrással vagy egyéb korrekcióval.

Melanociták
Az epidermiszben található sejtek, amelyek a bőr pigmentet felépítő melanin nevű festékanyag termelésében vesznek részt.

Mellplasztika
Emlőn végzett műtéti eljárások összefoglaló neve. Legfőbb fajtái: mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mellkisebbítés.

Méretcsökkentő mellplasztika
Redukció magyar elnevezése.

Mikropontok
A frakcionált lézeres arckezelés során olyan pici, apró pontokat lézereznek a bőrbe, hogy a bőrfelszín egyáltalán nem, vagy csak minimálisan sérül.

Mikrobális
Nagyon kicsi, szabad szemmel nem látható élőlények (baktériumok, gombák) által előidézett betegségek, fertőzések.

N


Naevus
A bőrön található anyajegyek elnevezésére szolgáló orvosi szakkifejezés. Az epidermiszben előforduló pigmenttermelő sejt.

Naevus Ota
Egy nagyon ritka bőrbetegség, a hiperpigmentáció egy fajtája, színe kék és az arcon fordulhat elő.

Narancsbőr
A zsírsejtek egyenetlen eloszlása következtében a bőr felszíne alatt kialakuló narancshéj rajzolatú elváltozás. A jelenség főleg a csípők körül, a combok belső felszínein, a felkarokon és az alhason jelentkezik. Elterjedésének ok lehet örökletes hajlam, hormonális probléma, lelassult anyagcsere folyamatok, helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel és a mozgásszegény életmód. Hétköznapi szóhasználatban helytelenül a cellulitisszel azonosítják.

Naevus Ito vagy Ito-naevus
Halvány, kékes-barnás színű, foltos pigmentáció a kar, nyak vagy a váll bőrén.

Neurológia
A neurológia, vagyis az ideggyógyászat az idegrendszer szervi megbetegedéseinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik.

Növényolaj (szója)
Implantátum töltőanyagaként alkalmazták, de ma már nem használatos. A protézisburkon belül nem teljesen stabil, bizonyos idő elteltével veszít méretéből és igen erős szaga van. Hátrányos tulajdonságai miatt kiszorult a felhasználási gyakorlatból.

Nyitott orrplasztika
Olyan plasztikai beavatkozás, mely során külső hegeket ejtenek az orr felszínén.

O


Oestrogen
Ösztrogén latin helyesírás szerint

Orrsövény
Porcos-csontos lemez, amely a két orrfelet egymástól elválasztja.

Orrsövényferdülés
Az orrsövény oldal irányú görbülete, mely súlyosabb esetekben légzési problémákat is okozhat. Secunder orrplasztika során az orrsövény korrekciójára is van lehetőség.

Orrplasztika
Az orr veleszületett vagy szerzett (sérülés, műtét) deformitásainak, és funkcionális rendellenességeinek korrekciója. Primer és secunder orrplasztikát különböztetünk meg attól függően, hogy először vagy már többször operált orr korrekciójáról van-e szó.

Ödéma
Szövetközti vizenyő. A folyadékot szállító erek (vénák, artériák, nyirokerek) nem megfelelő működése következtében alakulnak ki. Az ödéma megjelenhet lokálisan vagy lehet több testrészt vagy szervet érintő is. Jellemzően szívelégtelenség, májbetegség, veseelégtelenség, egyéb fertőző betegségek idézik elő.

Ösztrogén
Női nemi hormon, mely az emlő kifejlődéséért és a másodlagos női nemi jellegek kialakulásáért felelős. Elsősorban a petefészkekben termelődik, de kis mennyiségben a mellékvesék is termelik.

P


Pajzsmirigy
A pajzsmirigy a légcső, ill. a gége alatt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy.

Pexia
A mellfelvarrás orvosi elnevezése. A megereszkedett emlők méretének, alakjának, helyzetének plasztikai úton történő módosítása.

Peeling
Hámlasztás. Mindazon eljárások összefoglaló neve, melynek célja a bőr legfelső elhalt rétegének az eltávolítása.

Photoaging
A bőr korai öregedése, mely főként a túlzott napozásnak, erős ultraibolya sugárzásnak, szoláriumozásnak köszönhető.

Pigmentszemcsék
A bőr hámrétegében található festéksejtek (melanociták) pigmentszemcséket (melanoszómák) termelnek. A pigmentszemcsék felelősek azért, hogy megvédjék a bőrt és kiszűrjék a káros UV sugarakat. aló eloszlása, mennyisége genetikailag programozott tulajdonság, amely meghatározza a bőr, a haj, a szem és a szőrzet színét.

Pigment
A bőr felületi rétegében (a bőrhámban) található színezőanyag, mely többek között a bőrszínért felelős.

Pigment
Festékanyag. Az élő szervezetek színező anyaga. Az emberi bőr UV sugárzás hatására keletkező pigmentje a melanin.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
Hormonális betegség, mely több szervet is érint, noha a betegség az elnevezését a petefészek (ovárium) kéreg alatt sorakozó apró cisztákról (folyadéktartalmú tömlők) kapta, melyek megérni nem képes petesejtek, tüszők. Jellemző a férfi nemi hormon, az androgén túlsúlya, mely számos kellemetlen tünetet idézhet elő a PCO szindrómás nőkben. Ilyen tünetek lehetnek: menstruációs zavarok (normálisnál ritkább vagy teljesen elmarad), fokozott szőrnövekedés, meddőség.

Polyvinyl pyrolidine (PVP)
Mellimplantátumok töltőanyagaként alkalmazták. Magas víz-koncentrációjú töltőanyag. Tapintásra a sóoldatos implantátumhoz hasonló. Magas víztartalmának köszönhetően bizonyos idő elteltével veszít méretéből. Hátrányos tulajdonságai miatt kiszorult a felhasználási gyakorlatból.

Porfíria
Nagyon ritkán előforduló, nehezen diagnosztizálható betegség. A betegség lényege a hemoglobin felépítésének zavarában, a nem megfelelő vérképzésben rejlik. A porfirinek előanyagok, melyek enzimek segítségével átalakulnak a vérképzés során. Ha valakinél nincs elegendő ezekből az enzimekből, akkor ez a folyamat nem megy végbe, és a porfirinek elővegyületeikkel együtt felhalmozódnak vagy méreganyagként kiürülnek a szervezetből. Ilyenkor elszíneződik a vizelet, emiatt a porifíriát bíborbajnak is hívják. A nem akut betegeknél a bőrön jelentkezik az első tünet. Ha a bőrt fény éri (arcot, kezeket, lábakat), hólyagok jelennek meg rajta, és más sérülésre is érzékennyé válik. A betegségre való hajlam örökletes.

Póknaevus (spider naevus vagy naevus araneus)
Hajszálértágulat, értágulat, mely elődomborodó, piros központi részből és abból sugarasan szétágazó erekből áll. A póknaevus ártalmatlan, de lehet súlyos betegség látható jele is. Kialakulásának oka a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének emelkedése. A feltűnő helyen lévő, esztétikailag zavaró póknaevus eltüntetése elektromos sebészeti beavatkozással (elektrokoagulációval) lehetséges.

Primer orrplasztika
Az első orr korrekció orvosi elnevezése, amit az esetek többségében zárt technikával végeznek, külső metszés nélkül.

Protézis
Implantátummal rokonértelmű elnevezés.

Ptosis
A csüngő szemhéj latin elnevezése. Szemhéjplasztikával eredményesen korrigálható.

Purpura (Schönlein-Henoch purpura)
A hajszálerek gyulladásával járó betegség, mely általában a bőr, belek és vesék hajszálereit érinti. A gyulladt erek bevérezhetnek a bőrön és sötétvörös vagy lilás kiütéseket (purpurát) okoznak jellemzően a lábakon. Ha a vérzés a belekben és a vesében történik, a széklet és vizelet véressé válik. Nem túl gyakran előforduló betegség.

PVP
Polyvinyl pyrolidine

R


Redukció
Mell méretének kisebbítését szolgáló műtéti eljárás.

Redőződés
Lásd hullámosodás.

Rosacea
Az arcon jelentkező bőrbetegség, melynek pontos kiváltó oka nem ismert, nem gyógyítható, azonban tünetmentessé tehető. A rosacea tünetei: kezdetben az arc kipirulása, vörös foltok megjelenése az arc középső részén, orr területén, orr melletti orcákon, áll vagy a homlok területén. Később az arcbőr folyamatosan vörös és gyulladt. Mindkét nem érintett, ám a nőknél gyakrabban fordul elő a rosacea, általában 30 éves kor után jelenik meg. Az M22 multiplatform berendezés IPL fejével végzett kezelés hatékonyan tünteti el a rosacea szembetűnő jeleit.

S


Secunder orrplasztika
Többször operált orr korrekciójának orvosi elnevezése.

SMAS réteg
Superficialis musculo-aponeuroticus systema. Bőr alatt húzódó mélyebb kötőszövetes réteg. Egyes arcplasztikai eljárásoknál a bőr megfeszítésén túl ezt a réteget is felpreparálják.

Striae alba
Fehér színű stria. A csíkok akkor keletkeznek, ha a kötőszövet nagy megterhelésnek van kitéve (pl.: nagymértékű elhízás, terhesség). A kötőszövet nem tűri a hirtelen változásokat, ezért elszakad. Mivel csak a hámréteg képes regenerálódásra, hámlásra, ezért a stria nem tűnik el. A probléma fokozottan jelentkezik, ha a bőr lebarnul, a csíkok helye fehér marad és így még feltűnőbb lesz.

Striae distensae
Striák, terhességi csíkok. A striák a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok, melyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. Gyakori bőrprobléma, bőrhiba mely egészségügyi problémát nem okoz ugyan, de esztétikai okokból az érintetteknél szorongást, gátlásosságot, önbizalomvesztést idézhet elő.

Striae rubra
Piros színű striák. A friss stria színe piros, esetleg lila. Ezeket a szöveteket még könnyebb kezelni, mint a már kialakult fehér színű striákat, ilyenkor a csíkocskák továbbszakadása még megállítható.

Subcutis
Bőralja latin elnevezése.

Szilikon protézis
Szilikonból készült protézisek összefoglaló elnevezése.

Szubfasciális beültetés
Izomhártya alá történő emlőimplantátum behelyezés.

Szisztémás lupus erythematosus (SLE), röviden lupus
Krónikus autoimmun betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak és különböző mértékben károsodnak. A lupus erythematosus szó vörös farkast jelent, mely a betegséget kísérő bőrpír megjelenésére utal. A betegség bőrön jelentkező tünetei: az orcák pillangó alakú bőrpírja, fényérzékenység, napfény hatására megjelenő pattanások.

Szubglanduláris beültetés
Az implantátum közvetlen mirigy alatti beültetése.

Szilikon implantátum
Az implantátumok anyagukat tekintve is sokfélék lehetnek. Ma a leggyakrabban használt implantátumok szilikonból készülnek.

T


TC 3000
Hajszálértágulatok kezelésére szolgáló készülék. A kezelés során mikrohullám segítségével felmelegítik az értágulatokat, amik a hő hatására összehúzódnak. Egy alkalom alatt a kezelt területen az erek 80-100%- át lehet eltüntetni.

Texturált implantátum
Érdesített felületű implantátum. Napjainkban a leggyakrabban használt implantátum típus.

Tetraciklin
Egyfajta antibiotikum. Az antibiotikumok kémiai szerkezetük, hatásmódjuk, valamint az alapján, hogy milyen baktériumokra hatnak, több csoportba oszthatók. A tetraciklinek gombák által termelt antibiotikumok. Hatásmechanizmusa: a baktériumok fehérje előállítását, ezáltal a szaporodásukat gátolja.

Telogen
A haj, szőr szálak növekedésének három fázisát (anagen, catagen, telogen) különböztetjük meg. Telogen a nyugalmi szakasz, mely körülbelül 2 hónapig tart. A haj, szőr szálak fájdalom nélkül kihúzhatóak. Napi száz hajszál kihullása normálisnak tekinthető, e felett azonban valamilyen probléma áll a hajhullás mögött.

Teleangiektáziák
Vagy más néven seprűvénák. A lábszáron, combon megjelenő apró hajszálerek. A seprűvénák megjelenése arra utal, hogy az érintett terület, végtag vénás és nyirokkeringése nem tökéletes.

Tokképződés
Tokosodás rokonértelmű elnevezése. A beültetett emlő implantátum körül a szervezet minden esetben vékony tokot képez, ha a kialakult tok körüli kötőszövet túlzottan megvastagszik, kóros elváltozásról beszélhetünk.

Tokosodás
A beültetett emlő implantátum körül a szervezet minden esetben vékony tokot képez, ami arra hivatott, hogy az idegen anyagot elhatárolja a szervezet többi szövetétől. Ha a kialakult tok körüli kötőszövet túlzottan megvastagszik, beszélhetünk kóros elváltozásról. Ez több fokozatban jelentkezhet. Enyhébb esetben a mell tapintása válik keményebbé, de alakváltozást nem okoz. Súlyosabb formában kívülről is látható alakváltozás következik be. Amennyiben a kialakult vastag tok panaszt okoz műtétre kerülhet sor. Ennek során a tok kivétele, az implantátum cseréje és más rétegbe történő áthelyezése történik.

Trombózis
Az érpályán belül kialakuló kóros véralvadás és vérrögképződés orvosi elnevezése. Érinthet artériát, vénát, vagy a szív üregeit is. Kialakulása helyén részben vagy teljesen elzárja az eret és ezzel rontja a vérkeringést.

Trombus
Vérrög latin elnevezése.

Tubuláris emlő
Cső alakú mellforma latin elnevezése. Az esetek többségében csepp alakú implantátummal korrigálható.

U


Ultraibolya-sugárzás
A Nap sugarainak ibolyán túli, rövid hullámhosszúságú tartománya. A látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás.

UV-C sugárzás
200-280 nm közötti hullámhossz tartományú ultraibolya sugárzás. Teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C sugárzás ellen védelmet biztosítani.

UV-A sugárzás
315-400 nm közötti hullámhossz tartományú ultraibolya sugárzás. Elősegíti a csontképződést és a barnulást. Hiányában angolkór léphet fel. A többi UV- sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint. Közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat.

UV-B sugárzás
280-315 nm közötti hullámhossz tartományú ultraibolya sugárzás. Normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege. Közvetlenül károsítja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Elsősorban az UV-B sugarak felelősek a bőrünk napozás által okozott leégéséért, kiemelkedő szerepet játszanak a melanoma kialakulásában.

V


Venectasia
Értágulat. A test bármely részén megjelenhet, de leggyakrabban a végtagok, lábak, arc, dekoltázs területén alakul ki és okoz esztétikai problémát.

Vádli plasztika
A vádli fejletlenségének, alaki hibáinak, aszimmetriájának implantátum behelyezésével történő korrekciója. Az implantátumok forma, nagyság és felszín tekintetében sokfélék lehetnek. A műtét minden esetben altatásban történik.

Véna
Gyűjtőér, visszér. A hajszálerek felől a szív felé vezetik a vért. A kis vérkörbe oxigéndús, a nagy vérkörben széndioxidban gazdag vért szállítanak. Falukban vékony simaizomréteg és kevés rugalmas rost található. Ennek következtében a vénák tágulékonyak, nem állnak ellen a vér feszítő hatásának, ezért nagyobb mennyiségű vért képesek befogadni.

Vénulák
Vékony, kis erek, olyanok, mint egy nagyobbacska kapilláris (hajszálér).

Vitiligo – pigmenthiány
A bőr festékhiányával járó betegség, mely nem fertőző, jelenleg nem gyógyítható. A bőr foltokban veszíti el eredeti színét (barnaságát), ezeken a területeken pigmentmentes, fehérnek tűnő bőr marad.

Vizeletvizsgálat
A vizelet laboratóriumi analízise, mely elsősorban a vese és a húgyutak megbetegedéseinek felderítésére szolgál.

Vörösvértest
Azok a vérsejtek, amelyek a bennük lévő hemoglobin segítségével a tüdőkben felvett oxigént a szervezet különböző részeibe szállítják. Ott a szöveteknek, sejteknek leadják, a szén-dioxidot pedig a szövetekből a tüdőkbe szállítják.

Z


Zárt orrplasztika
Az orr külső, metszés nélküli korrekciója. A beavatkozás során a metszéseket az orr belsejében ejtik, így nem maradnak látható hegek.

Zsírleszívás
Lokális súlyfelesleg eltávolítására szolgáló sebészeti eljárás, melyet kisebb területek kontúrjának korrekciójakor alkalmaznak. A terület nagyságának és az eltávolítandó zsír mennyiségének függvényében a beavatkozás történhet altatásban vagy helyi érzéstelenítésben.

Zsírfélék
A szénhidrátok és fehérjék mellett a harmadik alapvető tápláléktípust képező anyagok. Fontos kalória- és energiaforrást jelentenek. Nagyobb mérvű fogyasztásuk azonban több szempontból is káros az egészségre.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
chevron-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram