Strandcsomag extra: 1+2 akció! Most 1 testrész szőrtelenítésének árán egyszerre 3 testrészt szőrteleníthetsz!

Vérzészavarok

Normál esetben a menstruációs vérzés 21-35 naponta jelentkezik. A legtöbb nő 28 naponta menstruál.

Vérzészavar fiatal illetve idősebb nőknél is előfordulhat. Fiatal korban általában hormonális okai vannak, esetleg petefészek ciszta lehet a hátterében. Idősebb korban gyakrabban valamilyen szervi elváltozás okozza, de akkor is lehet a hátterében valamilyen hormonális probléma.

Menstruáció gyakoriságát érintő zavarok

A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti napok száma a ciklus hossza, ebbe beleszámítjuk a menstruációs vérzés napjait is. A menstruáció hossza, a vérzés mennyisége eltérő lehet, mert befolyásolhatja a stresszes életmód, egészségtelen táplálkozás és erőteljes fizikai aktivitás is. A 21 napnál gyakrabban és a 35 napnál ritkábban jelentkező menses kórosnak minősül.

A 21 napnál gyakoribb vérzés hátterében állhat ciszta, gyulladás, daganat vagy hormonális egyensúlyzavar. A 35 napnál ritkább vérzés hátterében általában hormonális egyensúlyzavar áll.

A menstruáció mennyiségének változásai

Normálisnak tekinthető a 4-5 napig tartó menstruációs vérzés. Általában fokozatosan kezdődik, majd múlik el, de előfordul, hogy hirtelen jelentkezik és fokozatosan csökken vagy ellenkezőleg, az utolsó 1-2 napon bővebb. Elmondható, hogy általában a fogamzásgátló tabletták rövidítik a menstruációs vérzés hosszát, míg annak elhagyását követően 1-2 nappal tovább tarthat a vérzés.

A vérzés mennyiségének pontos megítélése nehéz, így a vérzéses napok száma és az elhasznált betét vagy tampon alapján tudunk következtetni a bővebb vérzésre. Kóros a kisebb-nagyobb véralvadékok jelenléte.

Ovulációs vérzés

Ovuláció idején (általában a ciklus középidejében, tehát a normál menzesz után kb. 2 héttel) jelentkező pár óráig vagy 1-2 napig tartó kevés vérzés.

Elő- és utómenstruációs vérzés

Szabályos menstruáció előtt, illetve után 1-2 napon át tartó kevés vérzés, barnás folyás.

Diagnózis

A vérzészavarok okának diagnózisa nőgyógyászati vizsgálattal, vérvétellel és elsősorban hüvelyi, esetleg hasi ultrahanggal történik.

Ha vérzészavarra gyanakszol, javasoljuk, kérj időpontot nőgyógyász szakemberünkhöz.

A nőgyógyászati konzultációt vagy kontrollt a menstruációs időszak alatt nem tudjuk elvégezni, ezt időpont-egyeztetéskor kérjük figyelembe venni.

A nőgyógyászati vizsgálatok árát itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Miért válaszd a LuViva Scant a hagyományos citológia helyett?

A nőgyógyászati betegségek, különösen a méhnyakrák esetében kiemelkedően fontos a megelőzés, hiszen […]

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram