Búcsúzunk székesfehérvári központunktól 2024. május 31-től, Pácienseink Budapesten, Győrben és Kecskeméten tudják igénybe venni a lézeres szőrtelenítést!

Dermatoszkóp: a bőrgyógyászat fontos kelléke

A melanóma előfordulása jelentős mértékben növekszik hazánkban is. A melanóma kialakulásának megelőzése érdekében rendkívül fontos, hogy évente vegyünk részt bőrgyógyászati szűrésen, minek alkalmával a bőrgyógyász a test teljes felületén megvizsgálja az anyajegyeket. Bár szabad szemmel is eldönthető, hogy egyes anyajegyek jó- vagy rosszindulatúak, az alapos vizsgálathoz elengedhetetlen egy speciális eszköz, a dermatoszkóp segítsége.

A „dermatoszkópia” kifejezést 1920-ban Johann Saphier német bőrgyógyász vezette be, aki a bőr vizsgálatához egy új, beépített fényforrással rendelkező diagnosztikai eszközt hozott létre. A bőrfelszín mikroszkópos vizsgálatát Goldman fejlesztette tovább az 1950-es években az Egyesült Államokban. Több cikket is publikált egy új eszközről, amit „Dermatoszkópiának” nevezett. Ő volt az első bőrgyógyász, aki a pigmentált bőrfelszín vizsgálatánál ezt az új technikát használta.

A dermatoszkóp egy mikroszkóphoz hasonló eszköz, ami nagyítóból, polarizált fényforrásból és egy átlátszó lemezből áll. Az eszközt a bőr felszínére helyezi a szakember, így felnagyítva láthatók a hámban és az irhában elhelyezkedő szerkezeti képletek. A vizsgálat elsődleges célja, hogy nagyobb biztonsággal állapíthassuk meg az esetleges elváltozások alapján a sebészi eltávolítás szükségességét.
A bőrgyógyász tevékenységének alapvető része ez a vizsgálat, melyben a dermatoszkóp nagyon fontos szerepet játszik.

A páciens nem feltétlenül veszi észre magán az elváltozásokat, mert aki mindennap látja az anyajegyet, mást észlel, mint az, aki néhány nap elmúltával hasonlítja össze az elváltozásokat. Így gyakran különbözik a beteg és környezete, illetve a vizsgáló orvos véleménye ugyanarról a jelenségről. Az Aestheticában is alkalmazott dermatoszkópos fényképek készítése sokat segít egy ilyen helyzetben. A fényképek készítésére egy speciális, dermatoszkópra szerelhető digitális fényképezőgép segítségével kerül sor. A konzultációt követően a képeket digitálisan eltároljuk, ami lehetővé teszi a gyors visszakeresést és a legapróbb elváltozások nyomon követését.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
chevron-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram