NŐNAPI AKCIÓ! Próbáld ki újgenerációs, hosszan tartó Skinbooster kezelésünket most bevezető áron: 149.900 Ft/4 ml!

Legjobb végleges szőrtelenítés - elmélet és gyakorlati eredmények


A legjobb végleges szőrtelenítés

Az Aesthetica Orvosi Központban végzett lézeres szőrtelenítés technológia, a Lumenis Lightsheer és az Alma Laser- mint a legjobb végleges szőrtelenítés - hatékonyságát Pácienseink tapasztalatai mellett több, mint 70 klinikai tanulmány bizonyítja. Ahhoz azonban, hogy megértsük a lézeres szőrtelenítés sikeressége mögött húzódó okokat, fontos tisztában lennünk a lézeres szőrtelenítő kezelések mechanizmusával is.

Miért ilyen különleges és hatékony a diódalézeres szőrtelenítés? Hogyan hat a lézerenergia a szőrtüszőre? Ha szeretnéd megkapni ezekre a kérdésekre a válaszokat, akkor ismerd meg a szőr felépítését, a szőrzet növekedési ciklusát, valamint a lézeres szőrtelenítés pontos hatását a szőrzetre!

Most hiteles forrásból tájékozódhatsz a lézeres szőrtelenítés eredményei mögött rejlő okokról, valamint megbizonyosodhatsz arról is, hogy a lézeres szőrtelenítés a legbiztonságosabb és leghatékonyabb szőrtelenítési eljárás, amit klinikai tanulmányok és a szőrzet biológiai sajátosságai is alátámasztanak.

További részletek

A bőr felépítése

A bőr három fő rétegből áll:

  • Legfelül helyezkedik el az epidermisz réteg, főként keratinocita sejtek, valamint melanociták alkotják ezt a bőrréteget.
  • A dermisz a bőr középső rétege, amely nagyrészt az extracelluláris mátrixból áll, valamint innen erednek a szőrszálak is, ebben a rétegben található a szőrtüsző, valamint a bőrt és a szőrzetet tápláló erek és idegek, illetve a bőr rugalmasságát biztosító kollagén is. A szőrtüsző bár a dermiszben helyezkedik el, a szőrszálak az epidermisz hám rétegén áttörve kibújnak a bőr felszínén.
  • A bőr legalsó rétege a subcutis, ebben a rétegben laza rostos kötőszövet, zsírszövet, vastagabb erek és idegek találhatók.
lézere szőrtelenítés szőrszál

A szőrzet felépítése

A szőrzet felépítése pont olyan összetett, mint a bőr rétegei, ennek köszönhetően azonban megérthetjük a lézeres szőrtelenítés működési elvét is.
A hegyes formájú szőrszál, vagyis a szőr látható része a szőrtüszőben végződik, amely szintén több részből áll.

A dermális papilla a szőrtüsző alsó részén helyezkedik el és alapvető szerepe van a szőrtüsző morfogenezisében (kifejlődésében), ide futnak be a tápláló erek, körülötte pedig a Mátrix-sejtek találhatók, melyek a sejtosztódásért és az új szőrszál növekedéséért felelősek.

A szőr bulge régiója a follikuláris őssejtek tárhelye, ez a terület a szőrtüsző felett helyezkedik el, a szőrszálmerevítő izom eredésénél. A szőrzet a tüsző területén, a melanocita sejtek segítségével pigmentálódik, vagyis kapja meg végleges színét, illetve ez a terület segít a szőrszálak keratinizálódásában is.

A szőrszálak „színesedésének” folyamata nagyon érdekes: a szőrtüszőben található melanociták pigmentjüket a szőrszál medulla és a cortex rétegének sejtjeibe szállítják, azonban az öregedés előrehaladtával a melanociták kevesebb melanint termelnek, ami kevésbé pigmentált, tehát ősz szőrszálakat eredményez.

A szőrtüszők szöge és alakja határozza meg a szőrszál formáját is, minél kerekebb a szőrtüsző, annál egyenesebb a szőrszál, míg a göndörebb szőrszálakat az oválisabb (vese alakú) szőrtüszők eredményezik.

A szőrszálak külső felépítésének vizsgálata során három réteget különböztethetünk meg.

  • A keratinos külső réteg (cuticula) a szőrzet legkülső rétege, amely védi a szőrszálat a káros hatásoktól és segít megtartani a szőrszál nedvességét, a szőrszálnak ezt a részét láthatjuk kívülről.
  • A keratinos cortex a szőrszál középső rétege, amely tartalmazza a szőrszál azon pigmentjeit, amelyek meghatározzák a szőrzet színét és a textúráját.
  • A szőrzet legbelső rétege a keratinos medulla, amely a szőrszál közepén található.

A szőrzet növekedése

A szőrszálak nem folyamatosan nőnek, hanem ciklusokban fejlődnek, a szőrnövekedés pedig három, jól elkülöníthető ciklusból áll.

  • 1. Az első és leghosszabb fázis az anagén, vagyis növekedési fázis, amikor a szőrszálak aktívan nőnek, hiszen a szőrtüsző és a dermális papilla folytonos kapcsolatban állnak. Ebben a szakaszban a vérellátás állandó, a mátrix sejtek folyamatos osztódása növekedésre készteti a szőrszálakat. A szőrszálak és a bulge régió érett, aktív szakaszának nevezhetjük ezt az időszakot. Ebben a fázisban a pigmentsejtek, vagyis melanociták melanint termelnek, amivel színt adnak a szőrszálaknak. Testtájanként eltérő ideig vannak a szőrszálaink aktív, azaz növekedési fázisban, ami megmagyarázza azt a jelenséget, hogy például a lábszárunkon, ahol rövid ideig tart ez a fázis, csak néhány centiméternyire tud megnőni a szőr, ellentétben a hajunkkal, ami az akár 3-5 éven át tartó növekedése révén 1 méternél hosszabbra is megnőhet. A szőrszálak nagyjából 85%-a van növekedési fázisban egyszerre, tehát nem minden szőrszálunk növekszik egyszerre.
  • 2. A szőrszál életének második fázisa a katagén fázis, ami egy átmeneti időszak, amikor a szőrtüsző kezd leválni a vérellátást adó dermális papilláról, kis mátrix sejtcsoportot hagyva maga után, amiből a későbbiekben új szőrszál fog keletkezni. A katagén fázist a bulge régió sorvadása és a szőrszál visszahúzódása jellemzi, a szőrszál elkezd a bőr felső rétege felé vándorolni, itt már nem növekszik tovább, csupán átmeneti állapotban van egy rövid ideig.
  • 3. A szőrzet növekedésének utolsó szakasza a telogén, azaz nyugalmi fázis, amikor a sejtek osztódása leáll, majd a szőrtüszőben található szőrszálak leválnak a hajhagymáról és kihullnak. A szőrtüsző élettartamának végét is jelentheti ez a fázis, azonban a legtöbb esetben egy szőrtüsző több szőrszálat is képes termelni élete során.

A lézeres szőrtelenítés hatása a szőrzetre

A diódalézeres szőrtelenítés során a 805 nm-es hullámhosszú energiát használó lézer által kibocsájtott lézersugarakat a szőrszálban lévő melanin fogja felvenni és levezetni a szőrtüszőig, ahol a lézer energiája hővé alakul, ezáltal pedig roncsolja a dermális papillát és a körülötte lévő Mátrix-sejteket. Fontos, hogy a lehető legtöbb szőrszál aktív növekedési fázisban legyen a kezelés ideje alatt, hiszen ilyenkor van folytonos kapcsolatban a szőrszál a szőrtüszővel, így tud megfelelő helyen elnyelődni a lézer energiája, roncsolva a Mátrix-sejteket, ezáltal véglegesen meggátolva a szőrnövekedést és további sejtosztódást.

Azért van szükség több lézeres szőrtelenítő kezelésre, hogy legalább egy alkalommal minden szőrszálat eltaláljunk az aktív növekedési fázisban. A másik kulcsfontosságú tényező a lézeres szőrtelenítés kapcsán a bőr és a szőr színének kombinációja. A hatásos kezeléshez a lézersugarak a melaninon, vagyis a szőrtüsző festékanyagán keresztül nyelődnek el, azonban a bőr és a szőr is tartalmaznak festékanyagot.

Az ideális Páciens nagy szőr-bőr kontraszttal, tehát világosabb bőrrel és sötét szőrzettel rendelkezik, hiszen ilyenkor a sötét szőr nagy energiát képes felvenni, drasztikus roncsolást létrehozva a szőrtüszőben, azonban mivel a bőr világos, tehát kevés melanint tartalmaz, nem kell félnünk a bőrszövet károsodásától. A melaninnak két fajtája van, az eumelanin (barna és fekete), valamint a feomelanin (vörös). A lézersugarakat csak az eumelanin képes felvenni, tehát a vörös szőr nem alkalmas lézeres szőrtelenítő kezelésre.

A lézeres szőrtelenítés véglegesnek tekinthető, hiszen a teljes szőrnövekedési ciklus után sem nő vissza a szőr a kezelt területen. Az évek alatt lehetnek olyan belső tényezők, ami által regenerálódik pár szőrtüsző, viszont ezek egy-egy fenntartó alkalommal hatékonyan kezelhetők.

A végleges szőrtelenítés definíciója az FDA 1998-as meghatározása alapján: „...a kezelést követően a visszanövő szőrszálak mennyiségének hosszú távú, tartós csökkentése... és nem szükségszerűen a kezelési terület teljes szőrtelenségének elérése”.

Orvosi központunkban kizárólag olyan lézergépekkel dolgozunk, amelyeket az FDA, az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal az adható legmagasabb hatékonysági osztályba sorolt.

Vannak azonban olyan hormonális rendellenességek (pl. hirsutizmus és hipertrichózis), amikor csak időleges javulás érhető el, fenntartó kezelések igénybevétele szükséges a szőrtelen állapot megtartásához, a lézer ugyanis nem akadályozza meg az új szőrtüszők kialakulását, ha egyidejű endokrin/hormonális rendellenességek állnak fenn. Vagyis hatékony kezelés szempontjából csak olyan esetek jöhetnek számításba, amelyeknél nincs alapos orvosi ok vagy ha van, akkor a páciens folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll.

A lézeres szőrtelenítés hatékonyságát igazoló tanulmányok

lumenis lightsheer technológia

Biztonsági és hosszú távú hatékonyság vizsgálat az IPL és a Lumenis Lightsheer összehasonlítására

Az átlagos szőrszál csökkenés a kiindulási értékhez képest (3 és 12 hónappal az utolsó kezelés után) 59,7% és 69,2% volt a diódalézeres kezelések után.

További részletek a tanulmányról

Fotoepiláció diódalézerrel és IPL (villanófényes) technológiával: a két módszer összehasonlítása véletlenszerű, kontrollált kísérletek által

A kísérletben résztvevő IPL eszköz (Ellipse Flex) 600–950 nm hullámhosszú fénnyel dolgozik, míg a Lumenis XC 800 nm hullámhosszú lézerenergia segítségével szünteti meg a szőrszálak növekedését.

A kezeléseket 30 vizsgálati résztvevő bevonásával végezték, akik II-III. bőrtípusba tartoztak, a kezelések a hónalj szőrzetére terjedtek ki. A kutatásban minden eszközzel 6 kezelést végeztek, 4 hetes időközönként.

Az eredmények végső kiértékelését 12 hónappal az utolsó kezelés után végezték el. A kutatás elsődleges célja a szőrnövekedés csökkenésének vizsgálata volt, azonban ezen felül a betegek által észlelt hatékonyság, a kezeléssel összefüggő fájdalom, a kezelés során jelentkező mellékhatások és a kezelés időtartama is fontos elemét képezték a kutatásnak.

Mindkét eszköz jelentősen csökkentette a szőrszálak számát. Az átlagos szőrszál csökkenés a kiindulási értékhez képest (3 és 12 hónappal az utolsó kezelés után) 59,7% és 69,2% volt a diódalézeres kezelések után, míg 42,4% és 52,7% az IPL kezeléseket követően. A diódalézeres kezelések fájdalmasabbnak bizonyultak, azonban sokkal gyorsabban elvégezhetők voltak, mint az IPL kezelések. Egyik kezelésnél sem észleltek súlyos mellékhatásokat.
Összességében mind a diódalézeres szőrtelenítés, mind az IPL kezelések rendkívül hatékonyak, hosszan tartó eredményekkel járnak és biztonságosak. A kutatás során a diódalézeres szőrtelenítést hatékonyabbnak találták, mint az IPL berendezéssel végzett szőrtelenítő kezeléseket.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23278132/

A Klein 1, S Steinert, W Baeumler, M Landthaler, P Babilas

Hosszú távú eredmények kiértékelése a 800 nm hullámhosszú, nagyméretű kezelőfejjel és vákuumrendszerrel kiegészített diódalézeres szőrtelenítő kezelések esetében

A kutatás során szignifikáns szőrzet csökkenést tapasztaltak a 6 (54%) és a 15 hónapos (42%) ellenőrzések alkalmával is. A fennmaradó szőrszálak vékonyabbak és világosabbak voltak a 15 hónapos értékeléskor, az alanyok többsége pedig enyhe vagy mérsékelt fájdalomról számolt be a kezelés alatt, mindezt kezelés előtti érzéstelenítés vagy bőrhűtés alkalmazása nélkül.

További részletek a tanulmányról

A LightSheer Duet HS kezelőfejjel végzett kezelések hosszú távú eredményeinek értékelése 15 hónappal az utolsó kezelést követően
A nagy impulzusú (800-810 nm hullámhosszú) diódalézer az egyik leggyakrabban használt és leghatékonyabb lézeres szőrtelenítéshez alkalmazott lézer. A tanulmány elkészülésekor elérhető eszközök limitációjához tartozott a kisméretű kezelőfej, a kezelés közben jelentkező fájdalom és a bőr hűtésének problémája. A tanulmány célja a nagy impulzusú, nagy kezelőfejjel és vákuumos technológiával kiegészített diódalézer hosszú távú szőrtelenítő képességének kiértékelése.
A vizsgálatban 35 alany vett részt, akiken hónalj szőrtelenítést végeztek a kutatók. A kezeléssorozat 3 alkalomból állt, amelyet nagyméretű kezelőfejjel és vákuumrendszerrel kiegészített, nagy impulzusú diódalézerrel végeztek. A kezeléseket 4-6 hetes időintervallumokban végezték, az eredmények ellenőrzése az utolsó kezelés utáni 6. és 15. hónapban történt. A szőrzet vastagságának és színének változásai, a kezeléssel összefüggő fájdalom mértéke és a kezelések alatt fellépő mellékhatások további vizsgálati szempontok voltak.
A kutatás során szignifikáns szőrzet csökkenést tapasztaltak a 6 (54%) és a 15 hónapos (42%) ellenőrzések alkalmával is. A fennmaradó szőrszálak vékonyabbak és világosabbak voltak a 15 hónapos értékeléskor, az alanyok többsége pedig enyhe vagy mérsékelt fájdalomról számolt be a kezelés alatt, mindezt kezelés előtti érzéstelenítés vagy bőrhűtés alkalmazása nélkül.
A tanulmány eredményeit összegezve a nagy impulzusú, nagyméretű kezelőfejjel és vákuumrendszerrel kiegészített lézertechnológia biztonságos és hatékony a hosszú távú szőrtelenítéshez, hasonló hatékonysággal rendelkezik, mint más lézeres szőrtelenítéshez használt eszközök. A kezelőfej mérete azonban nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé a kezelt felület nagysága miatt, kevesebb impulzust és gyorsabb kezelést tesz lehetővé, ráadásul a Fitzpatrick bőrtípus skála széles spektruma kezelhető az eszközzel. A beépített vákuumrendszer megszüntette a kezelés előtti érzéstelenítés szükségességét, a betegek 39%-a számolt be arról, hogy nincs (0) vagy enyhe (2) a tapasztalt fájdalom.
Ez a legnagyobb tanulmány, amely a lézeres szőrtelenítés hosszú távú hatásának vizsgálata mellett számszerűsíti a szőrzet vastagságának és sötétségének csökkenését a lézeres kezelések hatására.

Forrás: http://kungsportskliniken.se/files/lightsheer_duet_studie_2012.pdf

Omar A. Ibrahimi, MD, PHD and Suzanne L. Kilmer, MD

Alacsony energiájú vs. standard energiájú szőrtelenítés ellenoldali vizsgálattal

A kényelmetlenség értékelése során a résztvevők 67,8%-a HS kezelőfejjel végzett kezelések kényelmetlenséget elenyészőnek, csekélynek vagy mérsékeltnek minősítette. A kezelést befejező tizenegy résztvevő közül tíz (91%) elégedett volt a HS kezelőfejjel végzett kezelésekkel; 83%-uk azt válaszolta, hogy a vizsgálat után saját költségén folytatná más testrészek kezelését, 87%-uk pedig másoknak is ajánlaná a kezelést.

További részletek a tanulmányról

A Lumenis LightSheer Duet HS (high-speed – nagy kezelőfej) és ET (hagyományos, kis kezelőfej) kezelések eredményessége hasonló

Az alacsony energiával végzett lézeres szőrtelenítés bizonyos körülmények között megőrizheti a nagy energia leadású lézeres kezelések hatékonyságát, miközben javítja a kezelések közbeni komfortérzetet. A kísérletben a hagyományos beállításokkal végzett lézeres szőrtelenítés hatékonyságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát hasonlították össze az alacsonyabb energiával, nagyobb kezelőfejjel és vákuumos rendszerrel végzett kezelésekével.
A kísérletben 14 egészséges, Fitzpartick II-IV. közötti bőrtípusba tartozó ember vett részt, a hónalj lézeres szőrtelenítése 800 nm hullámhosszú diódalézerrel történt, 5 alkalommal, 1 hónapos időtartammal a kezelések között. Az ellenőrzések és az eredmények összegzése az utolsó kezelés után 1 hónappal és 3 hónappal történtek. Minden résztvevő kezelése az egyik hónalj esetében 9x9 mm-es hűtött fejjel és géllel történt, amelynek energia-leadása 25–35 J/cm2 (ET kezelőfej), míg a másik hónalj kezelése 22x35 mm-es nagyságú, vákuummal kiegészített kezelőfejjel és 12 J/cm2 energiával lett elvégezve (HS kezeőfej). Minden alkalmat ellenőrzés és összegzés követett.
Tizenegy résztvevő fejezte be a vizsgálatot és vett részt az eredmények nyomon követésében. Mindegyikük jelentős szőrzet csökkenést tapasztalt mindkét kezelt területen, a 3 hónapos utóellenőrzés során a magas és alacsony energiával kezelt hónalj egyaránt szőrcsökkenést mutatott. A résztvevők az alacsonyabb energiával végzett lézeres kezeléseket tolerálhatóbbnak, kevésbé kellemetlennek találták, mellékhatások nem léptek fel a kezelések során.
A kezelés végén a résztvevők 73%-a HS kezelőfejjel végzett kezeléseket részesítette előnyben az ET kezelőfejjel szemben.  A kényelmetlenség értékelése során a résztvevők 67,8%-a HS kezelőfejjel végzett kezelések kényelmetlenséget elenyészőnek, csekélynek vagy mérsékeltnek minősítette, szemben az ET kezelőfej 58,1%-ával. A kezelést befejező tizenegy résztvevő közül tíz (91%) elégedett volt a HS kezelőfejjel végzett kezelésekkel; 83%-uk azt válaszolta, hogy a vizsgálat után saját költségén folytatná más testrészek kezelését, 87%-uk pedig másoknak is ajánlaná a kezelést.
Összességében mindkét lézeres szőrtelenítő kezelés eredményes és biztonságos.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129205/

Shlomit Halachmi & Moshe Lapidoth

A lézeres szőrtelenítés biológiai és klinikai aspektusai

A klinikai kutatás eredménye, hogy a lézeres kezelések következtében a világos bőrű és sötét hajú, tehát ideális alany esetében egyetlen lézeres szőrtelenítő kezelés 10-40%-kal csökkentheti a szőrzetet, míg három kezelés 30-70%-kal, az ismételt kezelések akár 90%-kal is csökkenthetik a szőrzet sűrűségét.

További részletek a tanulmányról

A lézerek piaci áttekintése és az Nd:YAG alexandrit lézerek összehasonlítása

A kutatás célja a fotoepilációs eljárások klinikai és tudományos vizsgálata volt. A klinikai kutatás eredménye, hogy a lézeres kezelések következtében a világos bőrű és sötét hajú, tehát ideális alany esetében egyetlen lézeres szőrtelenítő kezelés 10-40%-kal csökkentheti a szőrzetet, míg három kezelés 30-70%-kal, az ismételt kezelések akár 90%-kal is csökkenthetik a szőrzet sűrűségét. A diffúz és perifollikuláris bőrpír és pigmentváltozások a leggyakoribb mellékhatások a kezelés során, amelyek csupán átmenetileg vannak jelen.
A fotoepilációs eljárások megfelelő, szakszerű használat mellett egyértelműen hatékonyabbak a régebbi, hagyományos szőrtelenítési technikákkal szemben. Már egyre több publikált tanulmány igazolta a fotoepiláció biztonságosságát, valamint rövid és hosszú távú hatékonyságát, emellett azonban rövid távú mellékhatásokkal járhat az eljárás.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15204156/

Lepselter and M. Elman

Lézeres szőrtelenítés 800 nm hullámhosszú diódalézerrel

Az eredményeket az utolsó kezelés után legalább 4 hónappal, átlagosan 8 hónappal értékelték ki, amelyhez fotódokumentációt használtak. Az alanyok összesen 59%-ánál csak gyenge szőrnövekedést tapasztaltak az utolsó utókövetéskor.

További részletek a tanulmányról

A 800 nm hullámhosszú energiával végzett lézeres szőrtelenítés hatékony és biztonságos

A kutatásban 50 kutatási alany vett részt, akiket a 800 nm-es diódalézer prototípusával kezeltek, a kezeléseket 10 és 40 J/cm közötti energiasűrűséggel végezték, 1-4 kezelést végezve a kutatás során. A combot és a hátat érintő vizsgálatban 50 vizsgálati alanyból 38 alany (21 nő és 17 férfi) választotta egy testfelület kezelését, tehát a nem kívánt, pigmentált szőrzet eltávolítását. A résztvevők életkora 21 és 60 év között volt, átlagéletkoruk 34,6 év volt. Tizenhét betegnek (45%) Fitzpatrick II-es, 10-nek (26%) III-as, 4-nek (11%) IV-es, 5-nek (13%) V-típusú, 2-nek (5%) pedig VI. bőrtípusa volt.  Az eredményeket az utolsó kezelés után legalább 4 hónappal, átlagosan 8 hónappal értékelték ki, amelyhez fotódokumentációt használtak. Az alanyok összesen 59%-ánál csak gyenge szőrnövekedést tapasztaltak az utolsó utókövetéskor. A nagyobb energiasűrűség és a többszöri kezelés tehát hosszú távú hatékonyságot eredményezett. Átmeneti pigmentváltozások az alanyok 29%-ánál fordultak elő a kezelések után, jellemzően a IV-VI. bőrtípusba tartozó vizsgálati alanyoknál, tehát a sötétebb bőrtípussal rendelkezőknél.
Összességében a 800 nm-es hullámhosszú, bőrhűtéssel ellátott diódalézer hatékony és biztonságos technológia a lézeres szőrtelenítéshez. A 800 nm-es hullámhossz mélyen behatol a dermisbe, ahol a follikuláris melanin a domináns kromofor (színért felelős molekula). A lézerfény melaninban való elnyelődése a szőrzetben, a hámban és a mátrixsejtekben lokális hőkárosodást okoz, így végleg megszünteti a szőrnövekedést. Elmondható, hogy a magasabb hullámhossz és a többszörös kezelés hosszú távú hatékonyságot biztosítanak. Átmeneti pigmentációs problémák jelentkezhetnek az eljárás során.

Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962200323337

Valeria B.Campos MD, Christine C. Dierickx, MD, William A. Farinelli, BS, Tai-Yuan D. Lin, MD, Woraphong Manuskiatti, MD, and R. Rox Anderson, MD

Lézeres szőrtelenítés 800 nm hullámhosszú diódalézerrel, hosszú távú vizsgálat

Már egy kezelés után, az 1 hónapos ellenőrzés során kiderült, hogy csökkent a szőrzet visszanövésének mértéke 22-31%-kal, míg a 3 hónapos ellenőrzés és a 20 hónapos ellenőrzés között a szőrzet csökkenése nagyjából stabil maradt, 65% és 75% között.

További részletek a tanulmányról

A 800 nm hullámhosszal, hűtött kezelőfejjel rendelkező diódalézer hosszú távú eredményeket biztosít a lézeres szőrtelenítés területén

A tanulmány célja a biztonságosság és a hosszú távú eredményesség meghatározása volt a 800 nm-es diódalézerrel végzett szőrzetcsökkentés esetében. A kutatásban 50 résztvevő kezelését végezték el, akik leginkább II. -es és III.- as bőrtípusba tartoztak a Fitzpatrick skálán, tehát sötétbarna vagy fekete szőrzettel rendelkeztek. A lézeres szőrtelenítő kezelések 800 nm-es diódalézerrel történtek (800 nm, 10-40 J/cm2, 5-30 msec, 9 mm 9 mm, 5-ös fokozat, C hűtött kezelőfej). Minden résztvevőn 8 különböző testrészt kezeltek, amelyeket a kutatók különböző energia leadással, különböző beállításokkal és különböző kezelési számmal kezeltek. Az eredmények ellenőrzése folyamatosan zajlott a kezelések között, az ellenőrző alkalmak 1, 3, 6, 9 és 20 hónappal a kezelések után történtek. Már egy kezelés után, az 1 hónapos ellenőrzés során kiderült, hogy csökkent a szőrzet visszanövésének mértéke 22-31%-kal, míg a 3 hónapos ellenőrzés és a 20 hónapos ellenőrzés között a szőrzet csökkenése nagyjából stabil maradt, 65% és 75% között. Két kezelés után relatíve hosszabb késés következett be a szőrnövekedésben. A mellékhatások átmeneti pigment elváltozásokra korlátozódtak a II-es és III-as bőrtípusú résztvevőknél.
Összességében az 50 vizsgált alany 65-75%-os szőrzetcsökkenést tapasztalt, tehát a 800nm-es, változó impulzusú diódalézeres kezelések biztonságosak és hatékonyak a lézeres szőrtelenítésben. A hűtött zafír kezelőfejjel rendelkező diódalézer biztonságos és hatékony a hosszú távú szőrtelenítéshez II-es és III-as bőrtípusú egyének esetében.

Wendy W. Lou, MD, Adelle T. Quintata1, MD, Roy G. Geronemus, MD, and Melanie C. Grossman, MD

A visszanövő szőrszál méretének és pigmentációjának csökkentése rubin-és diódalézeres kezelések során

A kezelés után visszanövő szőrszálak gyakran vékonyabbak és világosabbak. A diódalézeres kezelést követően a 41 alany közül 38 reagálóvá vált a kezelésekre, és a visszanövő szőrszálak vékonyabbá és világosabbá váltak.

További részletek a tanulmányról

A diódalézer hatékonyabb a rubinlézernél

A pigmentált szőrtüszőket szelektíven károsító lézerimpulzusok hasznos kezelést jelentenek a hypertrichosis, vagyis farkasember szindróma (túlzott szőrnövekedés) kezelésében. A kezelés után visszanövő szőrszálak gyakran vékonyabbak és világosabbak. Ebben a vizsgálatban a szőrszálak átmérőjét és az optikai transzmissziót (fényáteresztés) (700 nm) mérték rubin (694 nm) és dióda (800 nm) lézeres kezelések előtt és után. 47, illetve 41 rubinlézerrel (0,3 ms, illetve 3 ms) és dióda (10-20 ms) lézerrel kezelt alany szőrszálait gyűjtötték össze a klinikai kutatás keretében. A „reagálókat” olyan alanyként definiálták a kutatás során, akiknek jelentős, hosszú távú szőrzetcsökkenésük volt a kezelés utáni 9 és/vagy 12 hónapos ellenőrzés alapján. A rubinlézeres reagálóknál (34/47) a visszanövő szőrszálak szignifikánsan vékonyabbak (csökkent átmérő) és világosabbak (növekedett transzmisszió) voltak. A „nem reagálók” (13/47) esetében a visszanövő szőrszálak világosabbak voltak, de nem lettek vékonyabbak a kezelések hatására. A visszanövő szőrszál abszorpciós együtthatója (elnyelődés) (a Beer-törvényt feltételezve) szignifikánsan csökkent a 0,3 ms-os rubinlézeres kezelés által, de nem változtatta meg a 3 ms-os rubinlézeres vagy diódalézeres kezelés. A diódalézeres kezelést követően a 41 alany közül 38 reagálóvá vált a kezelésekre, és a visszanövő szőrszálak vékonyabbá és világosabbá váltak. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a lézeres kezelések befolyásolhatják a szőrzet szerkezeti helyreállítását (a szőrszál mérete), a follikuláris pigmentációt (abszorpciós együttható), vagy mindkettőt. A vékonyabb szőrszálak újranövekedése (csökkent átmérő) a tényleges szőrzetcsökkenéssel jár együtt. Nagy impulzusú energia leadás után (3 ms rubinlézer; diódalézer) a visszanövő szőrzet vékonyabb és világosabb volt, ami összefüggésben van a szőrzet átmérőjének csökkenésével. Ezzel szemben a rövid rubinlézer impulzusok (0,3 ms) önmagukban képesek gátolni a follikuláris pigmentációt, amellett, hogy befolyásolják a szőrszálak átmérőjét, ez okozhatja a világosabb szőrzet teljes újranövekedését a 0,3 ms-os impulzusokkal kezelt "nem reagálók" esetében. A haj átmérőjének és/vagy pigmentációjának lézerrel végzett csökkentése a betegség kezelésének és a szőrzet csökkentésének hosszú távú megoldása.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10749557/

Tai-Yuan David Lin, Christine C. Dierickx, Valeria B. Campos, William A. Farinelli, Joshua Rosenthal, R. Rox Anderson

Diódalézeres szőrtelenítés 800 nm-es hullámhosszú diódalézerrel - retrospektív tanulmány 1000 nő részvételével, akik II. és VI. közötti bőrtípusba tartoztak

Összességében az összes résztvevő elégedett volt az elért eredményekkel 4 vagy 5 kezelést követően, az arc és a nyak területén végzett kezelések esetében 70%-80% közötti szőrzetcsökkenést tapasztaltak, míg a karok, lábak és bikinivonal kezelése esetében akár 95%-os szőrzetcsökkenést is elértek. A legtöbb esetben az alanyok 25-30%-os szőrzetcsökkenést tapasztaltak minden kezelési alkalomnál, így 3-4 alkalom után a szőrzet mértékének csökkenése már 80%-os volt, minden megmaradt szőrszál vékonnyá és színtelenné vált. A kezelések után az alanyok körében az elégedettség magas volt, körülbelül 90-95%-uk elégedett volt az elért eredményekkel.

További részletek a tanulmányról

A lézeres szőrtelenítés biztonságos és hatékony II. és VI. bőrtípusba tartozó emberek esetében

Ez a retrospektív tanulmány Lumenis LightSheer lézerrendszerrel végzett lézeres szőrtelenítő kezeléseket vizsgálta az első 1000 nő (Fitzpatrick bőrtípus II. – VI.) esetében, akiket a Laserex Skin & Cosmology Clinic kezelt Lahoreban, Pakisztánban. A kezelt nők életkora 15 és 55 év között volt. A kezelésekhez két különböző Lumenis LightSheer modellt használtak a kutatásban, az EP (9 mm2 kezelőfelület) és az XC (12 mm2 kezelőfelület) kezelőfejeket. Az alanyok 3-7 kezelésen vettek részt, 25 és 45 J/cm2 erejű besugárzással. Az EP esetében a lézerimpulzusok időtartama 30 ms volt az első 4 alkalommal, majd az ötödik alkalom során a szőrzet átmérője csökkent, rövidebb impulzus időtartamokat alkalmaztak a kezelés során, amelyhez automatikus beállítást alkalmaztak az OptiPulse™ technológával. 100 ms-os impulzusidőt használtak minden kezelésnél a LightSheer XC kezelések során.
Összességében az összes résztvevő elégedett volt az elért eredményekkel 4 vagy 5 kezelést követően, az arc és a nyak területén végzett kezelések esetében 70%-80% közötti szőrzetcsökkenést tapasztaltak, míg a karok, lábak és bikinivonal kezelése esetében akár 95%-os szőrzetcsökkenést is elértek. A legtöbb esetben az alanyok 25-30%-os szőrzetcsökkenést tapasztaltak minden kezelési alkalomnál, így 3-4 alkalom után a szőrzet mértékének csökkenése már 80%-os volt, minden megmaradt szőrszál vékonnyá és színtelenné vált. A kezelések után az alanyok körében az elégedettség magas volt, körülbelül 90-95%-uk elégedett volt az elért eredményekkel. Kisebb mértékű hegesedés és pigmentációs változás volt megfigyelhető a kezelt nők kis százalékánál, azonban ezek a tünetek átmenetinek bizonyultak és a kezeléssorozatot követően megszűntek. A tanulmány bizonyítja, hogy a Lumenis LightSheer lézerrendszer biztonságos és hatékony lézeres szőrtelenítést tesz lehetővé Fitzpatrick II. és VI. közötti bőrtípusba sorolható emberek esetében.

Forrás: https://s-thetic-derma.de/images/studien/haarentfernung/laser_hair_removal.pdf 

Atif Kazmi, MD

Lézeres szőrtelenítés: tudományos alapelvek és gyakorlati szempontok

Az alanyok 89%-a végleges szőrcsökkenést tapasztalt, 100%-uknál pedig rövid távú szőrzetcsökkenés állt fenn. Ezek az eredmények minimális mellékhatásokkal jöttek létre, a lézerenergia nem károsítja az epidermiszt.

További részletek a tanulmányról

Végleges szőrzetcsökkentés a Lumenis LightSheer diódalézerrel

A lézerek szőrtelenítésre való használatát évek óta tanulmányozzák. Ezzel az eljárással a lézerfényt a hajszálban lévő melanin nyeli el, ezzel károsítva a follikuláris hámot. Ez a tanulmány a Lumenis LightSheer diódalézeres szőrtelenítés hatékonyságát vizsgálta, a 92 résztvevő közül mindegyik átmeneti szőrzetcsökkenést tapasztalt, 89%-uknál pedig tartós szőrtelenséget sikerült elérni. A visszanövő szőrszálak esetében a szőrzet vékonyabbá és számottevően világosabbá vált. A nagy teljesítményű diódalézer széleskörű klinikai felhasználása ajánlásokat eredményezett a páciensek szelekciójának és a lézer megfelelő használatának szempontjából. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő beállítások használata mellett a kezelések végleges szőrtelenítést tesznek lehetővé az epidermisz károsítása nélkül, bőrtípustól függetlenül.
Összességében elmondható, hogy ideiglenes és végleges szőrtelenség is biztonságosan és hatékonyan elérhető a Lumenis LightSheer diódalézerrel. A lézerimpulzus időtartamának és áramlásának adott szőrszínhez, bőrszínhez és bőrtípushoz való igazításával képes hatékony, kiváló eredményekkel járó szőrtelenítésre. Az alanyok 89%-a végleges szőrcsökkenést tapasztalt, 100%-uknál pedig rövid távú szőrzetcsökkenés állt fenn. Ezek az eredmények minimális mellékhatásokkal jöttek létre, a lézerenergia nem károsítja az epidermiszt.

Forrás: http://www.dermathoslaser.com.br/arqdw/lightsheer-et/laser-hair-removal-scientific-principles-and-pratical-aspects.pdf 

Christine C. Dierickx, M.D.

Lumenis LightSheer diódalézer használata a szőrzet csökkentésére: biztonság és hatékonyság nagyszámú kezeléssorozatok esetében

Már az első kezelések után az esetek 65%-ában a kezelési válaszreakció remeknek vagy jónak bizonyult, a kedvező válaszreakciók aránya azonban a többszöri kezelések hatására jelentősen megnőtt. A kezelési területek több, mint 84%-a jó vagy kiváló eredményt produkált a második és a rákövetkező kezeléseket követően.

További részletek a tanulmányról

A LightSheer rendszer sokféle alanyon történő, széleskörű tanulmányozása nemcsak eredményességet, hanem biztonságosságot is mutatott

A 800 nm-es, nagy teljesítményű, hosszú impulzusú lézerenergiát használó, kontakthűtéssel ellátott diódalézer biztonságos és hatékony a pigmentált szőrzet csökkentésében különböző bőrtípusok esetében. Ez a kutatás a lézeres szőrtelenítés eredményességét és biztonságosságát mutatta be 800 kezelés elvégzésével, 250 kezelt terület és 144 Fitzpatrick II.-V. bőrtípussal rendelkező kutatási alany bevonásával. Az alanyok többsége Fitzpatrick III-as vagy IV-es bőrtípussal és sötétbarna vagy fekete hajjal rendelkezett. A kezelések majdnem 50%-a IV. vagy V. bőrtípusú alanyokon lett végezve, a kezelések kétharmada az arc vagy a nyak területein történt. Több, mint 90%-a a kezelt területeknek két vagy annál több kezelésen esett át. A kezelések közötti időintervallum 2 és 56 hét között volt, átlagosan 10 hét telt el két kezelés között.
Már az első kezelések után az esetek 65%-ában a kezelési válaszreakció remeknek vagy jónak bizonyult, a kedvező válaszreakciók aránya azonban a többszöri kezelések hatására jelentősen megnőtt. A kezelési területek több, mint 84%-a jó vagy kiváló eredményt produkált a második és a rákövetkező kezeléseket követően. Minden kezelt bőrtípus esetében hasonló válaszreakció lépett fel, ez pedig bizonyította a kezelési módszer nagymértékű biztonságosságát. 800 kezelés elvégzése során csupán 2 esetben jelentkeztek mellékhatások, amelyek kizárólag átmeneti jellegűek (hiperpigmentáció) voltak. A kutatási alanyok a kezeléseik 96%-ával rendkívül elégedettek vagy mérsékelten elégedettek voltak. A Lumenis LightSheer egyedi hűtési rendszere és a nagy impulzusú kezelések csökkentik a bőrkárosodás esélyét és lehetővé teszik a biztonságos és hatékony szőrtelenítést még sötétebb bőrű alanyok esetében is.

Forrás: https://mikronmed.se/dokument/lightsheer-studie.pdf 

Rube J. Pardo, MD, Ph.D., Judy Fahey, RN

Lézeres szőrtelenítés a Lumenis LightSheer Duet HS és ET kézidarabok/kezelőfejek használatával: összehasonlító vizsgálat a két diódalézer rendszer használatával, kínai nők esetében

Az ET kezelőfejjel végzett kezelések és a HS kezelőfejjel végzett kezelések hasonló mértékben csökkentették a szőrzet mennyiségét a kezelt területen, tehát a szőrtelenítés mértékének eredménye statisztikailag nem különbözött a két kezelést követően. A Lumenis LightSheer ET-vel kezelt oldalon a szőrzet csökkenése 81 ± 13% volt, míg a HS-sel kezelt oldalon 85 ± 9%.

További részletek a tanulmányról

Kínai nők HS és ET kezelőfejjel való kezelési eredményeinek 3 hónapos összehasonlítása

A tanulmány célja a klinikai hatékonyság, biztonság és fájdalomérzet összehasonlítása volt a Lumenis LightSheer Duet ET és HS esetében kínai nők hónalj területi lézeres szőrtelenítése során.
A kutatás során 36 kínai nő 3 alkalmas lézeres szőrtelenítő kezelése történt, az egyik hónalj kezelését a Lumenis LightSheer ET-vel, míg a másik hónalj kezelését a HS kezelőfejjel végezték. A kezelések során a szőrtelenítés hatékonyságát és a kezeléssel járó pillanatnyi fájdalmat is értékelték.
Az eredmények értékelése az utolsó kezelés után egy hónappal történt, az ET kezelőfejjel végzett kezelések és a HS kezelőfejjel végzett kezelések hasonló mértékben csökkentették a szőrzet mennyiségét a kezelt területen, tehát a szőrtelenítés mértékének eredménye statisztikailag nem különbözött a két kezelést követően. A Lumenis LightSheer ET-vel kezelt oldalon a szőrzet csökkenése 81 ± 13% volt, míg a HS-sel kezelt oldalon 85 ± 9%. Az azonnali fájdalomérzetre vonatkozó pontszám az első kezelés során a LightSheer Duet HS esetében 5,71 ± 1,74, míg a LightSheer ET esetében 6,86 ± 1,80 volt, ami statisztikailag szignifikáns különbséget jelent. A második és a harmadik kezelés során a LightSheer Duet HS esetében az azonnali fájdalomra vonatkozó pontszámok alacsonyabbak voltak, mint a LightSheer ET kezelések esetében, de a különbségek nem voltak statisztikailag szignifikánsak ezen alkalmak során.
Elmondható, hogy mindkét módszer biztonságos és hatékony lézeres szőrtelenítés tekintetében kínai nőknél, de a LightSheer Duet HS kezelés kevesebb fájdalommal jár.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22091798/ 

ZHhan-Chao Zhou, Li-Fang Guo & Michael H. Gold

A lézeres szőrtelenítés hatékonyságának összehasonlítása diódalézerrel és az Nd:YAG lézerrendszerrel, kínai nőknél végzett kezelések esetében

A második értékelés a 4 héttel a második kezelést követően történt, amely során a kutatók 78,56%-os (diódalézer), illetve 64,50%-os (Nd:YAG lézer) szőrcsökkenést figyeltek meg, a különbség statisztikailag szignifikánsnak bizonyult.

További részletek a tanulmányról

A 800 nm-es diódalézert és az 1064 nm-es Nd:YAG lézert évek óta sikeresen alkalmazzák lézeres szőrtelenítésre. A kutatás célja a diódalézer és az Nd:YAG lézer hatékonyságának összehasonlítása volt kínai nők hónalj területének szőrtelenítésének tekintetében. A kutatásban 29 kínai nő 4 hetes időközönként összesen három lézeres szőrtelenítő kezelésen esett át, az egyik hónalj kezelése diódalézerrel (34-38 J/cm(2)) , míg a másik Nd:YAG lézerrel (34-40 J/cm(2)) történt. A kutatás értékelése magában foglalta a szőr átmérőjének csökkenését a kezelést követően, a szőrzet növekedési ütemét, a teljes szőrcsökkenést és a kezelésekkel járó azonnali fájdalmat is. Az első értékelésre az első kezelést követően 4 héttel került sor, a szőr átmérőjének átlagos csökkenése a diódalézerrel kezelt és az Nd:YAG lézerrel kezelt oldalon 2.44 μm és -0.6 μm volt, a haj újranövekedési sebessége pedig 61,93 μm/nap, illetve 59,84 μm/nap volt, elmondható, hogy ebben  statisztikailag nem volt szignifikáns eltérés. Az első számú utóellenőrzés során a szőrszálak csökkenése 60,09% volt a diódalézer esetében, illetve 41,44% volt az Nd:YAG lézerrel kezelt területen. A második értékelés a 4 héttel a második kezelést követően történt, amely során a kutatók 78,56%-os (diódalézer), illetve 64,50%-os (Nd:YAG lézer) szőrcsökkenést figyeltek meg, a különbség statisztikailag szignifikánsnak bizonyult. Az azonnali fájdalomérzet pontszám esetében minden alkalommal jelentős különbséget tapasztaltak a diódalézeres és az Nd:YAG lézeres kezelések között: az első alkalommal a pontszámok 6,97 és 6,17 voltak; a második kezelésen 5,48 és 6,69; a harmadik alkalommal pedig 5,76 és 7,45 voltak.
Összességében elmondható, hogy a diódalézer nagyobb hatékonyságot mutatott, és kényelmesebbnek bizonyult, mint az Nd:YAG lézer a hónalj területének szőrtelenítése szempontjából kínai nők esetében. Az azonnali fájdalomérzethez kapcsolódó pontszámok a diódalézer esetében alacsonyabbak voltak, mint az Nd:YAG lézeres kezeléseknél, tehát a szőrtelenítés diódalézerrel komfortosabb.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20825259/ 

Ruohong Li, Zhanchao Zhou & Michael H. Gold

Diódalézeres szőrtelenítés ázsiaiaknál: tanulmány 101 japán alany részvételével

Az alanyok 50%-a 60%-os vagy nagyobb mértékű tartós szőrcsökkenést ért el csupán maximum 3 alkalom eredményeképp. ). A szőrzet növekedési ciklusának megfelelően az arc területein a kielégítő eredmények eléréséhez 6 kezelés volt szükséges, míg a hónalj és a bikinivonal eredményes szőrzetcsökkenéséhez 3-4 kezelés is elegendő volt. A 4-7 kezelésben résztvevő alanyok szőrzetcsökkenése meghaladta a 80%-ot japán alanyok esetében.

További részletek a tanulmányról

A Lumenis LightSheer biztonságos és hatékony ázsiai bőrtípusok kezelésében (japán bőrtípus)

Ebben a 101 japán alany részvételével készült retrospektív tanulmányban a kutatók képesek voltak ideiglenes szőrzetcsökkenést elérni akár egy kezeléssel is. . A hosszabb ideig tartó eredmények eléréséhez többszöri kezelésre volt szükség, az alanyok 50%-a 60%-os vagy nagyobb mértékű tartós szőrcsökkenést ért el csupán maximum 3 alkalom eredményeképp. A kutatásban 28 férfi és 73 nő vett részt, az életkor mediánja 30,3 volt, a kutatás során kezelték a hónalj, a karok, a lábak, az arc és a bikinivonal területeit is. A kezelés során csupán enyhe, átmeneti mellékhatások léptek fel, a kezelés hatékonyságának és biztonságának maximalizálása érdekében a lézerimpulzusok időtartamának növelése és a bőr hűtése a kezelés során kiemelt fontosságú, főként a sötétebb bőrtónusú emberek esetében. A kezelés eredményének értékelése átlagosan 9,4 hónappal az utolsó kezelés után történt (minimum 6, maximum 22 hónappal utána). A szőrzet növekedési ciklusának megfelelően az arc területein a kielégítő eredmények eléréséhez 6 kezelés volt szükséges, míg a hónalj és a bikinivonal eredményes szőrzetcsökkenéséhez 3-4 kezelés is elegendő volt. A 4-7 kezelésben résztvevő alanyok szőrzetcsökkenése meghaladta a 80%-ot japán alanyok esetében.
A japán kutatási alanyokon végzett kutatás eredményei rámutattak, hogy a Lumenis LightSheer rendszerrel végzett 800 nm-es diódalézeres szőrtelenítés ugyan olyan hatékony és biztonságos ázsiai emberek esetében is, mint a kakukázusi populáció esetében.

Forrás: http://www.dermathoslaser.com.br/arqdw/lightsheer-et/diode-laser-assisted-hair-removal-in-asians-a-study-of-101-japanese-patients.pdf 

Taro Kono, MD and Motohiro Nozaki, MD

Lumenis LightSheer nagyteljesítményű, 800 nm-es diódalézer szőrtelenítő rendszer

Az alanyok több, 90%-a két kezelést kapott, 70%-uk három kezelésen vett részt.
A hosszú távú utókövetés során kiderült, hogy 25 páciens esetében a szőrzetcsökkenés 60%-os volt az utolsó kezelés után 6 hónappal. Összességében elmondható, hogy az átlagos szőrzetcsökkenés 60% volt két kezelés után. A világos bőrű és sötét szőrzettel rendelkező alanyok kiváló eredményeket tapasztaltak, valamint akár az V. Fitzgerald bőrtípusba tartozó alanyok is hatékonyan és biztonságosan kezelhetők.

További részletek a tanulmányról

A LightSheer diódalézer biztonságos és kényelmes szőrtelenítő rendszer

A jelenlegi lézerrendszerekben, bár a rendelkezésre álló fluencia változó, a klinikailag hatékony lézerek 30-40 J/cm2 feletti teljesítmény leadására képesek. Klinikai vizsgálatok és különböző lézerrendszerek négy éves tesztelésének eredményei azt mutatják, hogy a nagyobb hullámhosszú lézerimpulzusok nagyobb hatékonysággal és kevesebb posztoperatív klinikai mellékhatással járnak, ilyenek például a hólyagosodás és a pigmentációs problémák.
A kutatásban 10 hónap leforgása alatt 125 páciens kezelését végezték el a kutatók, akik egy vagy több Lumenis LightSheer lézeres kezelésen vettek részt. Különféle területek kezelését végezték el: az ajkak, az arc, a nyak, a hónaljak, a bikinivonal és a hát került kezelésre. A protokoll tartalmazott minden kezelés után egy héttel, majd egy hónappal is egy-egy ellenőrző alkalmat. Az alanyokat újból kezelték, amikor jelentősebb újbóli szőrnövekedést tapasztaltak, ez 1-3 hónapos időtartamot jelentett. Az alanyok több, 90%-a két kezelést kapott, 70%-uk három kezelésen vett részt.
A hosszú távú utókövetés során kiderült, hogy 25 páciens esetében a szőrzetcsökkenés 60%-os volt az utolsó kezelés után 6 hónappal. A kezelést követő mellékhatások között erythema és ödéma szerepelt, amelyek 12-24 óráig tartottak. Időnként hólyagosodás, pigmentációs zavarok és a bőr kérgesedése is szerepelt a mellékhatások között, azonban ezek sem voltak tartósak. Nem tapasztaltak texturális változást vagy hegesedést a bőr felületén a kezelt területeken.
Összességében elmondható, hogy az átlagos szőrzetcsökkenés 60% volt két kezelés után. A világos bőrű és sötét szőrzettel rendelkező alanyok kiváló eredményeket tapasztaltak, valamint akár az V. Fitzgerald bőrtípusba tartozó alanyok is hatékonyan és biztonságosan kezelhetők. A kutatás eredményei rámutattak, hogy a 800 nm-es LightSheer diódalézer hatékonyabb a sötétebb bőrű alanyok lézeres szőrtelenítésében, mint az alexandrit és a rubin lézerrendszerek. A kontakthűtés lehetősége magasabb kezelési fokozat használatát is lehetővé teszi, ezáltal a sötétebb bőrtónusok kezelése is lehetséges, így bővül a kezelhető páciensek köre is. A nagyobb hullámhosszú energia hatékonyabb kezelést tesz lehetővé és kevesebb mellékhatással is jár.

Forrás: http://www.dermathoslaser.com.br/arqdw/lightsheer-et/lightsheer-800-nm-pulsed-high-power-diode-laser-hair-removal-system.pdf 

Robert M. Adrian, M.D., F.A.C.P.

Alma Soprano Titanium tanulmányok

A lézeres szőrtelenítés biztonságosságának és hatékonyságának vizsgálata három hullámhosszú lézerenegria ötvözetével (755 nm, 810 nm és 1064 nm)

11 résztvevőn összesen 27 területet kezeltek, a GAIS-skálán kapott összpontszám 3,4 lett, valamint a résztvevők elégedettsége is magas volt, 4,8-as átlag pontszámot kaptak a kutatók.

További részletek a tanulmányról

A tanulmány célja az volt, hogy megállapítsák, az egyszerre egy hullámhosszú lézerenergiát kibocsájtó készülékekkel szemben mennyire hatékony a lézeres szőrtelenítés tekintetében a hármas lézerenergia ötvözetét használó készülék, az Alma Soprano Titanium. A vizsgálatot Fitzpatrick III-V bőrtípusú, felnőtt férfiak körében végezték, a következő paraméterekkel: 7-9J/cm2 közötti fluencia és 9-10 Hz közötti impulzusfrekvencia, 2cm2 vagy 4cm2 méretű kezelőfejek. A résztvevők 6 kezelésen estek át, 6-8 hetes időközönként, az eredmények utókövetése az utolsó kezelést követő 4-6 hónapban történt. A kezelések hatékonyságát GAIS-skálán mérték bőrgyógyászok segítségével, ebben az esetben a kezelések előrehaladását 0-ás és 4-es pontszámok között értékelik, ahol a 4-es eredmény több, mint 75%-os szőrzetcsökkenést jelent. A résztvevők elégedettségét is 1-től 5-ig terjedő skálán mérték, valamint a kutatók kíváncsiak voltak a résztvevők tapasztalataira a kezelések fájdalomérzetével és mellékhatásaival kapcsolatban is. 11 résztvevőn összesen 27 területet kezeltek, a GAIS-skálán kapott összpontszám 3,4 lett, valamint a résztvevők elégedettsége is magas volt, 4,8-as átlag pontszámot kaptak a kutatók. A kezelések során nemkívánatos mellékhatások nem jelentkeztek. Így elmondható, hogy a három hullámhosszú lézerenegria ötvözetével végzett lézeres szőrtelenítő kezelések hatékonyak és biztonságosak.

Forrás: https://jddonline.com/articles/a-combined-triple-wavelength-755nm-810nm-and-1064nm-laser-device-for-hair-removal-efficacy-and-safet-S1545961620P0515X/

Akerman Lehavit MD, Galili Eran MD, Lapidoth Moshe MD MPH & Levi Assi MD

Három hullámhossz integrálva (755 nm, 810 nm és 1064 nm): a lézeres szőrtelenítés újszerű kombinációjának hatékonyságát és biztonságát vizsgáló kutatás

A kutatás során a résztvevőkön 75,6%-os szőrzetcsökkenést tapasztaltak mindössze 4 kezelés után, ezáltal klinikailag bizonyított a terminális és vellus szőrszálak csökkenése a kezelések hatására. a három lézerenergia kombinált erejének eredményességét tesztelték

További részletek a tanulmányról

Az Alma Soprano Titanium a három legalkalmasabb és leghatásosabb hullámhosszt használja: a 755nm, 810nm és a 1064nm lézerenergia együttes hatása és egy időben történő használata egyszerre kezeli a különböző szövetmélységben található szőrtüszőket, ezáltal soha nem látott eredményességet elérve a lézeres szőrtelenítésben.
Ebben a 2022-ben végzett kutatásban a három lézerenergia kombinált erejének eredményességét tesztelték, a kutatásban 22 férfi vett részt. A kutatás során a résztvevőkön 75,6%-os szőrzetcsökkenést tapasztaltak mindössze 4 kezelés után, ezáltal klinikailag bizonyított a terminális és vellus szőrszálak csökkenése a kezelések hatására. A három különböző hullámhosszú lézerenergia (755 nm, 810 nm és 1064 nm) kombinálása egyetlen eszközben széles elnyelési és penetrációs tartományt biztosított a kezelések során, ezáltal lehetővé téve a biztonságos és hatékony kezelést.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34418269/

Pablo Naranjo García, Rodolfo López Andrino, Carlos Gómez González, Hernán Pinto

A hármas hullámhosszú lézeres szőrtelenítés hatékonysága és biztonságossága Fitzpatrick skálán IV-től V-ig terjedő bőrtípusokban

A kutatás során a lézeres szőrtelenítés 85,5%-os szőrzetsűrűség csökkenést tett lehetővé már 6 alkalom alatt a IV és V Fitzpartick bőrtípusú kutatási alanyok körében.

További részletek a tanulmányról

Különleges technológiájának köszönhetően az Alma Soprano Titanium lehetővé teszi szinte minden bőr-és szőrzettípus hatékony kezelését.
A kutatásban 25 fő vett részt, 23 nő és 2 férfi, akik sötétebb bőrtípussal rendelkeztek. A három hullámhosszú lézerenergiát használó (755 nm, 810 nm és 1064 nm) diódalézer sötétebb bőrtónus (Fitzpatrick IV és V bőrtípus), valamint napbarnított bőr esetén is eredményesnek és biztonságosnak bizonyult. A kutatás során a lézeres szőrtelenítés 85,5%-os szőrzetsűrűség csökkenést tett lehetővé már 6 alkalom alatt a IV és V Fitzpartick bőrtípusú kutatási alanyok körében.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33567152/

E P Raj Kirit, Aishwarya Sivuni, Sridevi Ponugupati, Michel H Gold

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
chevron-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram