1+1 AKCIÓ: Most egyszerre 2 testrészt szőrteleníthetsz 1 testrész áráért!* Most AJÁNDÉK 50 faktoros fényvédővel!**

Fokozott szőrnövekedés

A fokozott szőrnövekedés egyik változata a „hirzutizmus” az a kóros állapot, amikor nőkön fokozott szőrnövekedés jelentkezik a test azon részein, ahol ez a jelenség csak férfiakon szokott előfordulni. (Pl.: bajusz, szakáll, emlő, köldökcsík, has, mellkas). Ezeket a testrészeket férfihormon-függő, ún. „androgén-dependens” régióknak is hívjuk. Ettől el kell különíteni az ún. „hipertrichózis” fogalmát, mely esetén a szőrösödés az egész testre közel egyenletesen kiterjed. Mindkét típusú elváltozás hormonális eredetű, de míg hirzutizmusban a nőkben élettani körülmények között kis mennyiségben is termelődő férfi hormonok túlműködése figyelhető meg, a hipertrichózisban más hormonális szervek (pl. pajzsmirigy) kóros működése állhat a tünetek hátterében.

Okok

  • A férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben
  • A hormonok iránti érzékenység fokozódása

A férfi hormonok nőkben a petefészekben és a mellékvesékben (ritkán más szervekben) képződnek. A hormonálisan kevésbé aktív férfihormont, a tesztoszteront, a vérben lévő fehérje, az SHBG („Sex Hormone Binding Globulin”) juttatja el a szervezet különböző részeibe. Az SHBG-ről lehasadó tesztoszteronból a bőrben különböző mennyiségben jelenlévő 5-alfa-reduktáz enzim egy rendkívül aktív férfihormont, dihidro-tesztoszteront képez, ami a hirzutizmus fő kiváltó oka.

Milyen betegségek állhatnak a fokozott szőrnövekedés hátterében?

  • PCOS (policisztás ovárium tünet együttes)
  • Menstruációs hormonális zavarok
  • Mellékvesék túlműködése és daganatai
  • Kóros elhízás, fokozott inzulin szint, inzulinrezisztencia
  • Pajzsmirigy betegségei
  • Egyes gyógyszerek (pl.: hidantoin készítmények -antiepileptikumok, egyes hormonális fogamzásgátlók, cortikoszteroidok)

A páciensek zöménél nemcsak a hirzutizmus tünetei észlelhetők, hanem a fokozott szőrnövéssel párhuzamosan egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, férfias jellegű kopaszodás is megfigyelhető.

A diagnózis és a személyre szabott terápia összeállításához elengedhetetlen endokrinológus szakorvos bevonása.

Konzultáció az endokrinológussal

Szakemberünkkel való személyes találkozás alkalmával részletes kikérdezésre kerül sor, melynek során orvosunk feltérképezi a tünetek kialakulási idejét, tisztázzátok a kórelőzményeket, a korábban és most szedett gyógyszerek körét , valamint a családban előforduló betegségeket. A konzultáció alkalmával kiszámításra kerül a Ferriman-Gallway index is. Orvosunk hormonvizsgálatokat és ultrahang vizsgálatokat rendelhet el a pontos diagnózis felállításához. Az eredmények tükrében endokrinológus szakorvosunk egyénre szabott kezelési tervet állít össze a betegség természetétől függően.

A gyógyulást befolyásoló tényezők

  •  A betegség és a tünetek fennállásának ideje, a páciens kora (az előzetes kozmetikai beavatkozások ronthatják a gyógyulás esélyeit!)
  •  Az alapbetegség természete

Ha fokozott szőrnövekedést tapasztalsz, javasoljuk, kérj időpontot endokrinológus-belgyógyász szakemberünkhöz.

Az endokrinológiai konzultáció díját itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram