Strandcsomag extra: 1+2 akció! Most 1 testrész szőrtelenítésének árán egyszerre 3 testrészt szőrteleníthetsz!

Gasztroenterológiai szűrések

Gasztroenterológiai szűréseink között szerepel többek közt a lisztérzékenység és laktóz intolerancia kimutatása, melyek manapság a lakosság egyre nagyobb részét érintik. Urea kilégzési tesztünk segítségével a fekélybetegségeket okozó helicobakter pyroli baktérium jelenléte mutatható ki. A koffein lebontás vizsgálat a a szervezet koffein lebontó képességének sebességét mutatja ki, mely segíthet a szívinfarktus, egyéb betegségek kockázatának csökkentésében.

Lisztérzékenység kimutatása

A lisztérzékenység, orvosi nevén coeliakia oka a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A probléma okozója a lisztben lévő glutén, minek fogyasztása nyomán sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. A betegség tünetei a hasmenés, fogyás és a gyengeség, ám sok esetben ezek nem jelentkeznek. Előfordul, hogy csupán a másodlagos tünetek fordulnak elő a felszívódási zavar következtében.

Ma már ismerjük az antitestet, ami a bélbolyhok hámsejtjeihez kötődve a gyulladást kiváltja. Ez az antitest vérből kimutatható, így lisztérzékenység gyanúja esetén egy egyszerű vérvétel segítségével igazolható a probléma jelenléte.

Laktóz intolerancia vizsgálat

A laktóz (tejcukor) a tejben és a tejtermékekben előforduló diszacharid, melyet a laktáz enzim alakít át a vékonybélben egyszerűen felszívódó cukrokká, glükózzá és laktózzá. A szükséges laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya laktóz intoleranciát, azaz laktózérzékenységet okoz, minek nyomán a tejcukor nem emésztődik meg, nem szívódik fel. A vékonybélen emésztetlenül továbbhaladó tejcukor vizet vonz magához, majd a tejcukrot végül a vastagbélben élő baktériumok bontják le savas vegyületekre és gázokra. A keletkező gázok és savas bomlástermékek teltségérzetet, felfúvódást, bélkorgást, bélgörcsöket, hasi fájdalmat, rossz közérzetet, émelygést, hányingert, fejfájást, hasmenést, székeléskor égető érzést, bőrtüneteket is okozhatnak. A tünetek a tejcukor tartalmú étel, ital fogyasztása után 30-120 perc elteltével jelentkeznek.

A magyar lakosság kb. 35-40%-a laktózérzékeny.

A laktóz intolerancia diagnosztizálása több módon lehetséges, Orvosi Központunkban a gyors, hatékony és megbízható eljárást alkalmazzuk: szájnyálkahártya törletből állapítjuk meg az esetleges laktózérzékenység meglétét.

A hagyományos eljárásnak számító, hosszú ideig tartó és kellemetlenségekkel járó hidrogén-kilégzési tesztet Orvosi Központunkban nem végezzük. Ennek a tesztnek a hátrányai: hosszú ideig tart (időtartama 3-4 óra), a nagyobb mennyiségű tejcukor elfogyasztása miatt a laktózérzékeny pácienseknél rosszullét és a betegség további kellemetlen tünetei jelentkezhetnek. A hidrogén-kilégzési teszt további hátránya, hogy antibiotikumos kezelés után könnyen álnegatív eredményt adhat a fennálló laktózérzékenység ellenére, mert az antibiotikumok a vastagbél baktériumait is.

A szájnyálkahártya törlet levétele azonban teljesen fájdalommentes és nem jár kellemetlen tünetekkel, szemben a hagyományos, hidrogén-kilégzési teszt alkalmazásával. A szájnyálkahártya törlet vizsgálat során a szájüreg belső felületéről egy kisméretű mintavételi kefe segítségével leváló nyálkahártya hámsejteket nyerünk, ezt küldjük a genetikai laboratóriumba. A genetikai vizsgálat megbízható eredményt ad, melyet nem befolyásol gyógyszeres, antibiotikumos kezelés sem.

Helicobakter pylori vizsgálat (kilégzéses teszt)*

A népbetegségnek számító fekélybetegség legfontosabb kiváltó oka a Helicobakter pyroli nevű baktérium okozta fertőzés. Ez a fertőzés a világ népességének több mint felét érinti. Magyarországon a felnőtt lakosság 65%-a fertőzött ezzel a kórokozóval és fertőzöttek 15%-ánál alakul ki fekélybetegség. A betegség kialakulásában egyéni hajlam és a higiénés körülmények is szerepet játszanak. Maga a fertőzés az esetek nagy részében tünetmentes, probléma akkor alakul ki, ha az immunsejtek elkezdenek a baktériumok ellen harcolni. Ilyenkor gyulladás alakul ki, ami tartósan is fennállhat. A fertőzés diagnosztizálásának legegyszerűbb módja a Med-Aestheticában is elérhető urea kilégzési teszt, mely során egy tabletta és egy pohár almalé elfogyasztása után – a kilélegzett levegő analízisével – lehetőség van a baktérium jelenlétének kimutatására.

A vizsgálat tökéletes éhgyomorra történik, vizet sem szabad inni, és még a fogmosás sem javasolt, mivel befolyásolhatja az eredményt. A vizsgálat előtt 4 héttel fel kell függeszteni a savcsökkentő gyógyszerek, antibiotikumok szedését, mert csak ekkor lesz teljes értékű a teszt.

A vizsgálat felnőttek, gyerekek és kismamák számára egyaránt igénybe vehető.

*A szeptember 5-9. között levett minták eredménye (a kiértékelést végző szakorvos szabadsága miatt) a mintavételtől számított 2 hét múlva lesz meg.

Koffein lebontás vizsgálat

A kávé az egyik legelterjedtebb izgatószer, a szervezetbe jutott koffein hat a központi idegrendszerre és a szívre, fokozza a vizelet képződését. A vérben felszívódott koffein lebontásának sebessége növelheti a szívinfarktus kialakulásának, női fogamzóképesség gyengülésének, valamint vetélésnek a kockázatát. A népesség 54%-a lassú koffeinlebontó, így a koffeinfogyasztás kockázatának csökkentése érdekében a koffein lebontási képesség vizsgálat elvégzése segítséget jelenthet.

A koffein lebontás vizsgálat nyálkahártya-törletből történik, csupán néhány percig tart és fájdalommentes.

A leletek közlése e-mailben történik, külön térítés ellenében szakorvos általi leletértelmezés lehetőségét biztosítjuk.

A gasztroenterológiai szűrések árát itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Miért válaszd a LuViva Scant a hagyományos citológia helyett?

A nőgyógyászati betegségek, különösen a méhnyakrák esetében kiemelkedően fontos a megelőzés, hiszen […]

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram