1+1 AKCIÓ: Most egyszerre 2 testrészt szőrteleníthetsz 1 testrész áráért!* Most AJÁNDÉK 50 faktoros fényvédővel!**

HIV szűrés

A HIV (Human Immunodeficiency Virus) egy olyan vírus, amely csökkenti a szervezet ellenálló képességét, ezáltal fogékonnyá teszi a szervezetet fertőzések és rosszindulatú daganatok kialakulása iránt.

A HIV fertőzés egy egyszerű vérvétellel kimutatható, mely beutaló és sorban állás nélkül igénybe vehető a Med-Aesthetica Orvosi Központban.

Amennyiben HIV vírusfertőzés áll fenn, a fertőzést követően 6-11 éven belül AIDS betegség alakulhat ki. Az AIDS egy szerzett immunhiányos szindróma (Acquired Immune Deficiency Syndrome), mely a HIV fertőzés utolsó stádiuma, azaz HIV fertőzés fennállása esetén sem mindig jelentkezik. Az AIDS-es állapot jellemzője, hogy a legyengült immunrendszer nem képes ellenállni az egészséges emberekben támadó kórokozók fertőzéseinek, vagy fejlődő rosszindulatú daganatok kialakulásának.

A HIV fertőzés kialakulása

A HIV fertőzés terjedése szexuális úton, a véráramon keresztül és HIV pozitív anyáról a gyermekre történhet vér, sperma, hüvelyváladék vagy anyatej véráramba kerülésével.

A HIV fertőzés csak akkor alakul ki, ha megfelelő mennyiségű, jelentős vírus tartalmú váladék kerül a szervezetbe, és megvan a veszélye annak, hogy a vírus közvetlenül a véráramba kerül.

Szexuális úton történő HIV fertőzés:

A fertőzés kiváltó oka lehet a kockázatos szexuális viselkedésminta: egyszeri/többszöri nemi érintkezés gyakori szexuális partnercserével, szexuális kapcsolat vénás drogot használó partnerrel, szexuális kapcsolat nemi beteg és heveny húgy-ivarszervi fertőzésben szenvedő vagy homoszexuális partnerrel, egyszerre több szexuális partner, illetve külföldi állampolgárral való szexuális kapcsolat.

A védekezés nélkül történő szex további kockázati tényezőt jelent, amikor a nyálkahártya és a bőr érintkezik a spermával, a hüvely váladékkal és ezen keresztül a partner vérével. A nemi érintkezés során fellépő „sérülések” növelik a fertőzés lehetőségét, ezért a védekezés nélküli anális (végbélen keresztüli) közösülés esetén a legmagasabb a HIV átadásának a kockázata.

Léteznek olyan nemi betegségek, pl. szifilisz, genitális herpesz, melyek a HIV fertőzés kockázatát növelő genitális fekélyt okozhatnak. A genitális gyulladással járó nemi betegségek pl. gonorrhea, chlamidia-fertőzés is fokozhatják a HIV fertőzés kockázatát a nemi érintkezések során.

A HIV fertőzés esélye jelentősen csökken biztonságos, megfelelő védekezéssel történő szexuális közösülés esetén (amennyiben a kondom nem jön le vagy szakad ki), mivel a HIV vírus nem képes átjutni a kondomon keresztül. Nem bizonyított, hogy a klór tartalmú fertőtlenítő- vagy spermaölőszerek megfelelő védelmet nyújtanak a HIV fertőzéssel szemben.

Véráram útján történő HIV fertőzés:

A HIV vírus a véráramba kerülve is okozhat fertőzést vérátömlesztés, injekciós eszközök, tűk, fecskendők közös használata során, vagy nem steril eszközök használatakor – tetoválásnál és piercingnél.

Anyáról gyermekre történő HIV fertőzés:

A HIV fertőzött anya gyermekét a terhesség alatt a méhlepényen keresztül, szülés során az anya vérével való érintkezéssel, vagy az anyatejen keresztül megfertőzheti.

HIV fertőzés megelőzése

A HIV fertőzés megelőzése érdekében a bőr vagy a nyálkahártya épségét megsérthető eszközöknek személyesnek, sterilnek vagy eldobhatónak kell lennie (fecskendők, tűk, beleértve a tetováláskor piercingnél használtakat, fogkefék, manikűr és borotválkozó eszközök). Szexuális kapcsolat létesítésekor a gumióvszer használata elengedhetetlen.

Számos tévhit él a HIV terjedésével kapcsolatosan. Az alábbi módokon nem terjed a HIV fertőzés:

  • Cseppfertőzés, rovarcsípés vagy állatharapás által.
  • Konyhai eszközök, törülköző, fehérnemű, WC, közös fürdő, uszoda és szauna közös használata által.
  • Kézfogás, ölelés, közös térben tartózkodás.
  • A fertőzés nem adható át még akkor sem, ha fertőzött személy vére érintkezik egy egészséges személy bőrével, ha a bőrön nincs sérülés.
  • A vírus fertőtlenítő szerekre is nagyon érzékeny.

HIV szűrés

A HIV vírusfertőzés kimutatása a fertőzés következtében a szervezetben termelődő antitestek kimutatásával lehetséges. A fertőzés után 3 hónap is eltelhet az antitestek megjelenéséig, de ez idő alatt a HIV-pozitív személy bárkit megfertőzhet.

A HIV szűrés vérvétellel történik, melyet az adott HIV vírusfertőzés gyanúját jelentő eseményt követő 3 és 6 hónappal javasolt végeztetni.

Negatív eredmény esetén nincsenek antitestek a vérben, amely alapján nagy valószínűséggel nem áll fenn HIV fertőzés.

Pozitív eredmény azt mutatja, hogy antitestek vannak a vérben, de nem jelenti, hogy a HIV-pozitív személy AIDS beteg is.

HIV fertőzés kezelése

A HIV meggyógyítására alkalmas gyógyszer a tudomány mai állása szerint nem létezik. Ha a HIV fertőzést nem kezelik, 6-10 év alatt (néha 20 év is lehet) az immunitás, a szervezet különböző fertőzésekkel szembeni védekezőképessége fokozatosan csökken és kifejlődik az AIDS (Szerzett Immunhiány Szindróma) állapot. Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek egyrészt gátolják a vírus fejlődését, másrészt a HIV következtében kialakuló betegségeket kezelik.

A HIV szűrés vizsgálat vérvétel útján történik. A HIV szűrés díját és a további szűrővizsgálataink árát itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram