VÉGLEGES SZŐRTELENÍTÉS GLAMOUR NAPOK: 1+1 AKCIÓ! Most egyszerre 2 testrészt szőrteleníthetsz 1 testrész áráért!

Korpás fejbőr

A korpa kialakulásának okai

Gyakori probléma a hajas fejbőr korpásodása, a vele küzdőknek sok gondot okoznak a ruhán, vállon megjelenő kisebb-nagyobb hámsejt csoportok, a viszketés vagy súlyosabb esetben a kipirosodással járó gyulladás.
A korpásodás lényegében fejbőrünk fokozott hámlását jelenti, melyet megannyi tényező kiválthat. Ez az állapot sajnos nagyon gyakori, megjelenése annyira általános, hogy sokan nem is tartják kórosnak fejbőrük korpásodását. Tudnunk kell azonban, hogy a korpásodás egy tünet, nem pedig önálló betegség, a hátterében betegség is meghúzódhat.

A hajas fejbőr olyan tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete: az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel. Amennyiben a bőr hámlásának ritmusa normális, a hámlás szinte észrevehetetlen. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, a leváló hámsejtek pedig láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén azonban a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a levált szaruréteg, azaz a korpa. A korpás fejbőr gyakran viszket, emellett a ruhára hulló korpa látványa is sokszor zavarhat minket.

A korpásodás fajtái

Száraz korpásodás esetén a fejbőr faggyútermelése nem kóros, a fejbőr nem zsíros, ebből adódóan a korpa nem tapad hozzá a hajhoz. A száraz korpásodás hátterében genetikai tényezők, a fejbőr megfázása, helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel, stressz, legyengült egészségügy állapot, akár a hajfesték károsító hatása is állhat.

Zsíros korpásodás esetén fokozott faggyútermelés figyelhető meg. A fejbőrről távozó hámsejtek összetapadnak és a fejbőrről csak nehezen tüntethetők el. A fokozott mennyiségű faggyútermeléskor egy bizonyos gombafaj elszaporodása figyelhető meg. Ez a gomba minden mindannyiunk fejbőrén megtalálható, ugyanakkor normál körülmények között nem vált ki tünetet. A gomba elszaporodása esetén azonban gyulladásos folyamat jelentkezik, aminek következményeként nagy mennyiségű elhalt hámsejt keletkezik

A korpásodás kezelése

Javasolt orvosi tanácsot kérni, mert a korpás fejbőr lehet komoly baj hírnöke is. A tünetek kezelése mellett mindig törekedni kell a kiváltó tényezők kiküszöbölésére is A korpásodást ugyan véglegesen megszüntetni nem minden esetben lehet, hisz hátterében genetikai tényezők is állhatnak. A korpásodás általában makacs állapot, a tünetek elmulasztása után is kiújulhat, ez pedig állandó kezelést és türelmet igényel.

Van még kérdésed? A bőrgyógyászati konzultáción mindenre választ kapsz szakértőinktől.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram