Strandcsomag extra: 1+2 akció! Most 1 testrész szőrtelenítésének árán egyszerre 3 testrészt szőrteleníthetsz!

Mellimplantatum kisokos

Amit a mellimplantátumokról tudni kell

Az implantátumok

A mellplasztikai beavatkozások egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő implantátum kiválasztása. A döntést természetesen nem egyedül kell meghoznod, hiszen tapasztalt plasztikai sebészed segít a számodra leginkább megfelelő méretű és alakú implantátum kiválasztásában.
Mi mindent megteszünk azért, hogy biztonsággal tudd meghozni döntésedet, és hosszú távon elégedett legyél a választásoddal.

A mellimplantátumok fejlődése

Az első orvostörténetileg is jegyzett mellnagyobbító beavatkozás Robert Gersuny osztrák orvos nevéhez fűződik, aki az 1890-es években kidolgozott paraffin-injekciós technikával dolgozott. 1961-ben a Dow Corning vállalat piacra dobta a szilikon-gumiból készült, tasakba töltött zselészerű szilikon implantátumot. Ezt követően megjelentek a steril sóoldattal töltött implantátumok, melyet 1965-től használtak. A kezdeti idegenkedés ellenére a 90-es évekre ez uralta az Egyesült Államok mellimplantátum piacát.
A szilikon-gélt tartalmazó implantátumok jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 50 év alatt, az orvostudomány öt generációjukat különíti el. Az 1960-as években használt első generáció maga az implantátumot kifejlesztő két houstoni orvos, Thomas Cronin és Frank Gerow által kitalált, meglehetősen vastag (0,25 milliméteres) szilikon tasak volt. A második generáció “héja” már vékonyabb, 13 mm volt csupán és a belsejében lévő zselé is folyékonyabb volt. A harmadik generációs implantátumok az 1980-as években terjedtek el, melyeket a negyedik generációs implantátumok követtek, szigorúbb gyártói standardokat betartva. Anyaguk sokkal erősebb, elasztikusabb lett, a sűrűbb zselé nagymértékben csökkentette a külső borítás sérülésének veszélyét. Az ötödik generációs implantátumok fala többrétegű, ezáltal formatartóbb, és a korábbiaknál szilárdabb gélt tartalmaztak. Ennek köszönhetően nagymértékben csökkent a sérülés, az elmozdulás esélye.

Alkalmazott implantátumok

A jelenlegi orvosi gyakorlatban két típust különböztetünk meg. A régebbi sóoldatot tartalmaz, amelyet egyre inkább felvált a szilikon géllel töltött változat. A sóoldattal töltött implantátum egy szilikon elasztomerbe (rugalmas műanyagba) töltött steril sós folyadék, amely a test szöveteiben is megtalálható só és víz koncentrációja. A természetes összetevőknek köszönhetően az implantátum kilyukadása esetén a kifolyt oldat egyszerűen felszívódik.
Az implantátumok másik típusa az úgynevezett kohezív szilikon géllel töltött implantátum, melyet rendkívül széles körben alkalmaznak a plasztikai beavatkozások során. A viszkózus szilikon géllel töltött szilikonburok csökkentette a gél mikroszkopikus szivárgásának lehetőségét, mindemellett a töltőanyag fokozott összetartó ereje (kohéziója) miatt kenőanyagként viselkedik, meggátolva a burok ráncosodását.

Forma

Az implantátum formájának és méretének kiválasztásánál – főként mellnagyobbító műtét esetében- több anatómiai tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik legfontosabb a mellkas szimmetriai adottságainak meghatározása, illetve ehhez kapcsolódóan a bőr szerkezeti állapotának feltérképezése. Nem elhanyagolható továbbá a mirigyállomány nagysága, illetve a testmagasság-testsúly aránya sem.

Az implantátumok formájukat tekintve lehetnek kerek, vagy csepp alakúak. A kerek típusból elérhető a sima és texturált felszínű egyaránt. A legelső szilikon implantátumok teljesen sima felületűek voltak, majd megjelentek a nagyon finoman „rücskös”, texturált felszínűek is. A texturált felszín alkalmazása csökkentette a kóros tokosodás előfordulását a mirigy alatti pozícióban.

A csepp alakú, vagy anatómiai implantátumok csak impregnált (texturált) felszínnel rendelkeznek, formai kialakításuk miatt rendkívül természetes dekoltázst eredményeznek a beavatkozás után. A számodra megfelelő típusú implantátum kiválasztása függ mellkasod, és melled méretétől, alakjától és az elérni kívánt méret nagyságától.

Méret

Az implantátumok méretének jellemzésére a cc-t (köbcentiméter) használjuk. Fontos azonban megemlíteni, hogy két különböző testfelépítésű nő esetében például ugyanaz a 400 cc-s implantátum nem ugyanazt az esztétikai látványt fogja eredményezni. Mint ahogy arról már említés esett, az emlő meglévő szöveteinek alakja a mellkas falán és az anatómiai adottságok határozzák meg, hogy hány cc-s implantátumra van szükséged. Az implantátumok mérete 90 cc-től az egyedi igények alapján egészen 650 vagy annál magasabb cc-ig is terjedhet. Általánosságban elmondható, hogy pácienseink választása legtöbbször a 220-350 cc-re esik. Készült az USA-ban egy felmérés, ahol 987 nő mellimplantátum méretét összegezték. A táblázat jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban jelentős azon nők aránya, akik 400, illetve 450 cc implantátumot választottak.

Kockázatok

A mellplasztikára készülőket legalább annyira foglalkoztatja a beavatkozás kockázata, mint a csodálatos végeredmény elérése. Ma már biztosan tudjuk, hogy a szilikon szövetbarát anyag, így nem váltja ki a szervezet védekező mechanizmusának reakcióját és nem lökődik ki. Az utóbbi évtizedek folyamatos fejlesztésének köszönhetően az implantátumok egyre biztonságosabbak, elviselik az erős behatásokat. Bár a mellnagyobbító műtétek során napjainkban kevés esetben fordul elő komplikáció, minden páciensnek tudnia kell, hogy a sebészeti beavatkozások kockázattal járnak és előfordulhatnak szövődmények.

Kapszula zsugorodás

A befogadó szervezet minden esetben kötőszövetes tokot (kapszulát) képez az implantátum teljes felszíne körül. Ritka esetben előfordulhat, hogy a tok megmerevedik, ezáltal nyomás nehezedik a puha implantátumra, ami a mell megkeményedését okozhatja. Ez a jelenség a beavatkozást követően bármikor jelentkezhet, még évekkel később is, de leggyakrabban néhány hónappal a műtétet követően figyelhető meg. Megjelenhet egy vagy mindkét oldalon, érdesített felszínű protézis alkalmazásakor ritkábban. Napjainkban az implantátumok felszínét polyurethan habbal vonják be, hogy még jobban csökkentsék a kóros tokosodás előfordulását.

A kapszulaképződés pontos okát nem ismerjük, annak megelőzése gondos odafigyelést igényel az orvostól és pácienstől egyaránt. A probléma megelőzésére és megoldására számos gyakorlati alkalmazás született.
Az Aesthetica kapszula zsugorodás esetén is cseregaranciát biztosít az implantátumra!

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
chevron-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram