Strandcsomag extra: 1+2 akció! Most 1 testrész szőrtelenítésének árán egyszerre 3 testrészt szőrteleníthetsz!

Pajzsmirigy betegségei

A pajzsmirigy a légcső, illetve a gége alatt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy. Hormonokat termel, melyek közvetlenül a véráramba jutnak.

A pajzsmirigy-működés zavarai közül a leggyakoribb a mirigy túlműködése és alulműködése. Ezen kívül keletkezhet benne daganat, és károsíthatja gyulladás. A gyulladást okozhatják kórokozók, de autoimmunizáció is (az a folyamat, amikor az egyén saját szöveti antigénjével szemben termel ellenanyagot).

Pajzsmirigy betegség esetén a nyak általában megvastagodik. A nyakon lévő duzzanat a nyelő mozgást követi. Jelentős megnagyobbodás esetén a légcsövet összenyomhatja, a nyelést nehezítheti, nehézlégzési, fulladásszerű panaszok jelentkezhetnek. A laboratóriumi vizsgálat az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségi meghatározásából áll. Ennek alapján el lehet dönteni, hogy a pajzsmirigy működése (hormontermelése) normális, csökkent vagy túlműködik. Az eszközös vizsgálatok közé tartozik a röntgen, ultrahang vizsgálat és az izotópvizsgálat.

Hipertireózis: a pajzsmirigy túlműködése

Ha a megnagyobbodott pajzsmirigy működése fokozódik, akkor beszélünk túlműködésről, hipertireozisról, más néven toxikus strumáról.

Oka, hogy a szervezetben túl sok a thyroxin (T4) és/vagy a trijodthyronin (T3). Leggyakoribb formája a Graves-Basedow kór, a toxikus göbös golyva. A betegség sokszor lappangva kezdődik. A Basedow kórt a TSH receptorok elleni antitestek okozzák, amelyek végső soron a pajzsmirigy működését serkentik.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei a pajzsmirigy megduzzadása, a lábszáron elől látható vizes duzzanat, a szapora szívverés, idegesség, nyugtalanság, hasmenés, hajhullás, izomgyengeség, a menstruációs ciklus zavarai, a kidülledő szemek, tág szemrés, meleg, de nyirkos bőr, a jó étvágy mellett bekövetkező jelentős fogyás, de néha súlygyarapodás is előfordul, meddőségi gond, spontán vetélések. Idősebb korban sokszor csak egy-egy tünet jelentkezik, amely leggyakrabbban a pitvarfibrilláció, a szívgyengeség és a fogyás.

A pajzsmirigy fokozott működésének kezelése végezhető gyógyszerrel, alternatív kiegészítő terápiákkal, szóba jöhet radioaktív jódterápia, és bizonyos esetekben műtét is.

Hipotireózis: a pajzsmirigy alulműködése

Hipotireózis esetén a tünetek lassan alakulnak ki, így kezdeti stádiumban nehezen ismerhető fel a probléma.

Leggyakoribb formája a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, ami egy autoimmun folyamat. A betegség gyakran a pajzsmirigy fájdalmatlan megnagyobbodásával vagy toroktáji gombócérzéssel kezdődik. A mirigy megnagyobbodott, göbös tapintatú, de rugalmas, és nem érzékeny. Sok Hashimoto pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegnél más belső elválasztású mirigy betegsége is megfigyelhető, mint például a mellékvesék alulműködése, de felléphet cukorbetegség is.

A pajzsmirigy elégtelen működése nyomán a szervezet anyagcseréje lelassul. A kialakult tünet-együttes könnyen összetéveszthető a depresszióval. A betegségben az arckifejezés egykedvűvé válik, a hang rekedt, a beszéd lelassul. A szemhéjak csüngnek, a szem és az arc puffadttá válik. Ezt sokszor a betegséggel járó hízással magyarázzák. Székszorulás lép fel, és az anyagcsere csökkenése miatt a betegek kifejezetten fázékonnyá válnak, és képtelenek a hideget elviselni. A haj ritkává és szárazzá válik, a bőr durvává, szárazzá, pikkelyessé és vastaggá. A kezek bizsereghetnek, fájhatnak. Menstruációs zavar, meddőség is gyakran előfordul. Testszerte ödéma, úgynevezett mixödéma jelentkezik. Az idős betegek feledékennyé, zavarttá válhatnak, elbutulhatnak. Emiatt a kórkép könnyen összetéveszthető az Alzheimer-kórral. Ha a betegséget nem kezelik, vérszegénységet, alacsony testhőmérsékletet és szívelégtelenséget okoz.

A pajzsmirigy csökkent működése igen jól kezelhető hormonpótlással. Minél hamarabb ismerik fel a problémát, annál jobb a gyógyulás esélye és annál kisebb a hormonpótlás dózisa. A betegség kezelését endokrinológusra, azon belül is a pajzsmirigy–betegségekre specializált szakemberre kell bízni.

Ha pajzsmirigy betegségben szenvedsz, javasoljuk, hogy kérj időpontot endokrinológus-belgyógyász szakemberünkhöz.

Az endokrinológiai konzultáció díját itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Miért válaszd a LuViva Scant a hagyományos citológia helyett?

A nőgyógyászati betegségek, különösen a méhnyakrák esetében kiemelkedően fontos a megelőzés, hiszen […]

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram