VÉGLEGES SZŐRTELENÍTÉS GLAMOUR NAPOK: 1+1 AKCIÓ! Most egyszerre 2 testrészt szőrteleníthetsz 1 testrész áráért!

PCO (policisztás ovárium szindróma)

A PCO a leggyakoribb női hormonális és anyagcserezavar. Hozzávetőlegesen a nők 10%-át érinti. A kórkép elnevezése félrevezető, ugyanis a cisztás petefészek csak az egyik lehetséges, de nem feltétlenül megjelenő tünete. A hátterében hormon-anyagcserezavar áll, amelynek diagnosztizálása és kezelése elsősorban belgyógyászati, endokrinológiai feladat. A PCO még hatékonyabb kezelésének érdekében a Med-Aesthetica Orvosi Központban lehetőség van nőgyógyász szakember bevonására is.

A szindróma enyhébb változata (multifolliculáris forma) véglegesen is gyógyulhat, de a súlyosabb kórkép is jól kezelhető, életmódváltással és megfelelő gyógyszerek szedésével (ha szükséges). Elhanyagolása esetén hosszú távú szövődményekkel lehet számolni, melyek közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, szélsőséges esetben pedig a petefészek daganat is.

A betegség kialakulása

A PCO kialakulására való hajlam örökölhető, ám a betegség kialakulásában a környezeti tényezők (pl. vegyszerek, mérgező anyagok hormonszerű rovarirtó szerek) is meghatározó szerepet játszanak. A PCO kialakulása már a pubertás előtt megindulhat.

Tünetei

A tünetek közé tartoznak a menstruációs problémák, fokozott férfias típusú szőrnövekedés az áll, ajak, mellbimbó környékén, az arcon T vonalban, pattanások, arcbőr zsírosodása, férfias típusú kopaszodás, hajhullás, meddőség, hasi típusú elhízás, és eredménytelen fogyókúra. Ritkán normál testsúllyal és sovány betegeknél is előfordulhat a probléma. A betegség során döntően inzulinrezisztencia alakul ki és a petefészek fokozott mértékben termel tesztoszteron hormont. Előfordul a hormonrendszer központi szabályozásának zavaraival társuló forma is.

A petefészkekben a havi ciklusonként általában nem érik tüsző, hanem kis, 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad, ami évek során eltelíti és megnöveli a petefészkeket: ez adja az ultrahang vizsgálattal felfedezhető jellegzetes policisztás ováriumképet (PCO).

A PCO hormonális tünetei általában a serdülőkorban kezdődnek és a fiatal felnőttkorra bontakoznak ki, majd többéves stagnálás után a fokozatosan enyhülnek.

A PCOS anyagcsere tünetei viszont a kor előrehaladtával romlanak: az elhízás, cukorbetegség, vérzsír-zavarok, magas vérnyomás egyre gyakoribbak, amik eredményeképpen szív- és érrendszeri betegségek fejlődnek ki. PCO-ban nagyobb a valószínűsége a méh- és petefészekrák kialakulásának. A tünetek változatosak és nem minden tünet áll fenn minden PCO-s betegnél.

Kivizsgálás és diagnózis

Endokrinológusunkkal történő személyes konzultáció után az esetek többségében hüvelyi, hasi- és kismedencei ultrahangra, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

A jelenleg érvényben levő, ún. 2003-as rotterdami kritériumok szerint a PCO diagnózis kimondásához három kritériumból legalább kettő megléte szükséges:

  • Peteérési vagy menstruációs zavar (rendszertelen a havi vérzés vagy a ciklus során nem figyelhető meg peteérés)
  • Férfihormon-túlsúly tünetei (aknés bőr, erőteljesebb szőrnövekedés, hajhullás, hasra történő hízás) vagy laboratóriumi jelei (pl. emelkedett tesztoszteron szint)
  • Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal (mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták találhatók, amelyek gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el)
  • és más endokrin betegség kizárható.

Kezelés

Az alapkezelés minden PCO-ban szenvedő számára ugyanaz, függetlenül a konkrét panaszaiktól. Egyes pácienseknek a fokozott szőrnövekedés, másoknak a meddőség okozza a fő problémát, de nem magát a tünetet kell kezelnünk, hanem az alapbetegséget. Az alapkezelés az inzulinrezisztencia visszaszorítására irányul. A centrális szabályozási zavar esetén a prolaktin háztartás normalizálása döntő. Három összetevője miatt hármas alapkezelésnek nevezik. Kettő az életmódra vonatkozik ezek a diéta és a mozgás, a harmadik összetevő pedig a gyógyszer. A PCO kezelésének elmaradása komoly szövődményekkel járhat.

Ha a PCO tüneteit tapasztalod, javasoljuk, kérj időpontot endokrinológus-belgyógyász szakemberünkhöz.

Az endokrinológiai konzultáció díját itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram