Búcsúzunk székesfehérvári központunktól 2024. május 31-től, Pácienseink Budapesten, Győrben és Kecskeméten tudják igénybe venni a lézeres szőrtelenítést!

Tinédzser nőgyógyászat

Tinédzser korban mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz fordulni az alábbi esetekben:

  •     Menstruációs zavarok
  •     Hüvelyi fertőzések
  •     Fogamzásgátlási tanácsadás
  •     Testsúly rendezése
  •     Esetleges születési rendellenességek feltérképezése

Menstruációs zavarok

A menstruáció a méhnyálkahártya ciklusos leválása okozta hüvelyi vérzés. Magyarországon a lányok első menstruációja kb. 12,5 éves korban jelentkezik. Az első menstruációt követő másfél év elteltével a menstruációs ciklust akkor tekintjük normálisnak, ha az 21 napnál nem rövidebb és 45 napnál nem hosszabb.

Amennyiben a ciklusok másfél évvel az első vérzést követően még rendszertelenek, vagy a korábban rendszeres ciklus felborul és újra rendszertelenné válik, akár a hormonrendszer működési zavara is feltételezhető és nőgyógyászati kivizsgálás javasolt.

A rendszertelen ciklusú nőknél nem tud kialakulni az ösztrogén és a progeszteron közötti természetes egyensúly, így ezért ezek a nők gyakran szenvednek kellemetlen tünetektől, például a mell feszülése, átlagosnál bővebb, elhúzódó vérzés, alhasi fájdalom, petefészek ciszták és későn felismert terhesség.

A rendszertelen menstruációs ciklus összefüggésben lehet a kóros soványsággal vagy túlsúllyal, túlzott mentális megterheléssel vagy fokozott fizikai igénybevétellel is. Amennyiben ezen külső tényezők változása (túlsúly esetén fogyás stb.) sem segít a ciklus rendezésében, szükséges lehet a hormonális rendszerre ható gyógyszerek, hormonhatású készítmények szedése a ciklus rendezéséhez.

Bő vérzéssel járó menstruáció oka tinédzserkorban általában a rendszertelen hormonális működés, ilyenkor az esetlegesen kialakuló vérszegénység és vashiány megelőzése és kezelése az orvosi terápia célja.

Gyakori vérzés (22-23 napnál gyakrabban jelentkező menstruáció esetén) mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz fordulni, mert bár a ciklus 14. napja körül jelentkező ún. közti vérzés lehet ártalmatlan, de jelezhet olyan egészségügyi problémát is, mely orvosi kezelést igényel.

Amennyiben tinédzser korú, szexuálisan aktív lány menstruációja késik, mindig számolni kell a terhesség lehetőségével is, de amennyiben a terhesség kizárható, a vérzés kimaradás hátterében hormonális probléma valószínűsíthető (pubertás korban 6 hónap vérzésmentes időszakot tekintünk kórosnak, ilyenkor szükséges az ok vizsgálat és a vérzéskimaradás kezelése).

Hüvelyi fertőzések

Tinédzser korban a nem megfelelő higiénia vagy a megkezdett szexuális élet, a tartós párkapcsolat hiánya hüvelyi fertőzéseket okozhat. A ki nem kezelt fertőzések komolyabb szövődményekkel (kismedencei gyulladás) vagy később  jelentkező következményekkel járhatnak (így pl. meddőség vagy méhen kívüli terhesség). A leggyakoribb tünetek, amelyekkel érdemes nőgyógyászhoz fordulni az erős (kellemetlen szagú) hüvelyi folyás, a hüvelyi és/vagy szeméremtájéki égető, viszkető érzés.

A szexuálisan aktív fiatalok nőgyógyászati vizsgálata során lehetséges a szexuális úton terjedő betegségek szűrése,  így pl. a HPV szűrése, hiszen a HPV egyes típusai a méhnyakrák kialakulásáért felelősek. A Med-Aesthetica Orvosi Központban HPV szűrést követően van lehetőség HPV elleni oltás beadására is.

Fogamzásgátlási tanácsadás

A szexuális élet megkezdésekor javasolt nőgyógyásszal konzultálni a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása céljából. Ma már fogamzásgátló tabletták széles tárházából választhatunk, igazodva a tinédzser testalkatához, hormonális állapotához stb. A fogamzásgátló tabletta felírást megelőzően javasolt vérvételen, nőgyógyászati rákszűrésen és genetikai eredetű véralvadási zavar vizsgálaton (ún. Leiden-mutáció) részt venni. A Leiden-mutáció megléte növeli a trombózis kialakulásának valószínűségét, a fogamzásgátló szedése mellett bekövetkező trombózisok 90%-ának hátterében a Leiden-mutáció áll.

Testsúly rendezése

A tinédzserkorban előforduló kóros soványság és kóros túlsúly hátterében sokszor hormonális problémák állnak, ezek kezelésében a nőgyógyász endokrinológussal működik együtt. Ha a testtömeg-index eltér a normálistól, akkor rendszertelen menstruáció, későbbiekben csontritkulás vagy súlyos hormonális és anyagcserezavar alakulhat ki. Hasonlóan fontos a vércukorszint rendezése a tinédzsereknél, mert inzulinrezisztens állapot kialakulása esetén fennáll a petefészek későbbiekben kialakuló betegségének kockázata.

Esetleges születési rendellenességek feltérképezése

Tisztázatlan eredetű alhasi panaszok, görcsök hátterében a tinédzsereknél a méh és a hüvely fejlődési rendellenességei is állhatnak. Ezek az elváltozások nőgyógyászati vizsgálattal, ultrahangvizsgálattal kideríthetők és a legtöbb esetben egyszerű műtéttel orvosolhatók.

Ha a fenti nőgyógyászati problémák valamelyikére gyanakszol, javasoljuk, kérj időpontot nőgyógyász szakemberünkhöz.

A nőgyógyászati konzultációt vagy kontrollt a menstruációs időszak alatt nem tudjuk elvégezni, ezt időpont-egyeztetéskor kérjük figyelembe venni.

A nőgyógyászati vizsgálatok árát itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram