1+1 AKCIÓ: Most egyszerre 2 testrészt szőrteleníthetsz 1 testrész áráért!* Most AJÁNDÉK 50 faktoros fényvédővel!**

Toxoplazma szűrés

A toxoplazma egy olyan kórokozó, ami leggyakrabban a macskák ürülékével terjed, de mosatlan zöldség-gyümölcs, nem kellően hőkezelt hús vagy földszennyeződés által is megfertőződhetünk.

Az egészséges emberek kis részénél mutatható ki tünet, ha megfertőződik. Általában tünetmentesen zajlik, mindössze 10-20%-ban okoz hőemelkedést, lázat, éjjeli izzadást, torokfájást, izomfájdalmat, esetleg bőrkiütést. A leggyakrabban előforduló és gyakran az egyetlen tünet a nyirokcsomók duzzanata. Sokszor nem is tudnak arról, hogy toxoplazmózissal fertőződtek, hiszen a tünetek más, általános betegség jelei is lehetnek, ezért pontos diagnózist csak laboratóriumi vizsgálat után lehet felállítani.

Miért veszélyes a terhességi toxoplazmózis?

A betegség a csökkent immunműködésű emberekre és a fertőzésen még át nem esett várandósokra jelent igazán veszélyt.

A magzatra nézve tragikus lehet, ha az anya fertőzése közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt következik be. Az anya fertőzése ugyan általában tünetmentesen zajlik, de a parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot, ez pedig súlyos következményekkel járhat a magzatra nézve, hiszen a magzati fejlődés következménye lehet a korai vetélés, vízfejűség, süketség, szellemi visszamaradottság is. Előfordul, hogy a fertőzött újszülött születéskor tünetmentes és csak hónapok, akár évek múlva tapasztalhatók a tünetek (pl. szem ideghártya gyulladása).

Toxoplazma szűrés, vérvizsgálat

Lehetőség van a toxoplazmózis vérvétellel történő vizsgálatára, ami kimutatja, hogy

  • sosem estél át a fertőzésen, azaz fogékony vagy
  • átestél a fertőzésen korábban, védett vagy
  • friss fertőzésed van, kezelésre szorulsz.

Megelőzésében a macskaürülékkel való szennyeződés elkerülése illetve a megfelelően elkészített ételek fogyasztása – csak megfelelően átsütött, megfőzött húsételeket szabad fogyasztani (kerülni kell a nyers húsfogyasztást), a zöldséget és gyümölcsöt gondosan meg kell mosni fogyasztás előtt- a legfontosabb.

A terhesség előtti és alatti laboratóriumi vizsgálat azonban a kockázati csoportban (macskatulajdonosok, kertészek) kiemelten fontos, hiszen a fertőzésre semmilyen speciális jel nem utal. Ha időben kimutatják a toxoplazma jelenlétét, azonnal megkezdhető a kezelés, így a később súlyos szövődmények kialakulása eredményesen megelőzhető.

A leletek közlése e-mailben történik, külön térítés ellenében szakorvos általi leletértelmezés lehetőségét biztosítjuk.

A vérvizsgálat díját itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram