1+1 AKCIÓ: Most egyszerre 2 testrészt szőrteleníthetsz 1 testrész áráért!* Most AJÁNDÉK 50 faktoros fényvédővel!**

Terheléses EKG

A kardiológiai kivizsgálás részét képezik az EKG vizsgálatok, melyek segítségével nyugalmi helyzetben és terhelés alatt is vizsgáljuk a szív elektromos elvezetési képességeit, ezáltal információt kapunk a szívizom keringéséről és oxigénellátásáról, valamint kizárjuk a koszorúér szűkület, vagy a koszorúérgörcsöt, melyek akár szívinfarktushoz is vezethetnek. A terheléses vizsgálat során értékelhető a fizikai terhelés szívre gyakorolt hatása, ezzel együtt a szervezet megnövekedett oxigénigénye. Fizikai leterhelés közben a szív nagyobb mennyiségű vért pumpál, így mérhető a szív egészségügyi állapota, terhelhetősége, és az esetleges ritmuszavarok kialakulása.

Mi a különbség a nyugalmi és a terheléses EKG vizsgálat között?

A nyugalmi EKG vizsgálat pár másodperces pillanatképet ad a szív elektromos vezetési állapotáról, melyből általában fokozott állapotban, szívinfarktus, vagy szívritmuszavar esetén nyerhető ki kóros eltérés, ezáltal előfordulhat, hogy nyugalmi helyzetben vett vizsgálat során valamilyen szívbetegség rejtve marad. Tehát a nyugalmi EKG inkább csak egyfajta általános információval szolgál a szív működésének állapotáról. Ezzel ellentétben a terheléses EKG során értékelhető ezen felül, az is, hogy hogyan reagál a szívünk a fizikai terhelésre, valamint, hogy mekkora az oxigénigénye fokozott igénybevétel esetén.

Hogyan zajlik a terheléses EKG vizsgálat?

A vizsgálathoz elektródákat, tapaszt a szakorvos a testre és vérnyomásmérő mandzsettát a karra. Ahogyan ezek felkerültek, a páciens megkérjük, hogy tekerjen a szobakerékpáron. A tekerés intenzitása a vizsgálat alatt növelhető, tehát vagy a pedál tekerésének nehézsége változik, vagy az elérendő perenkénti pulzusszám. A vizsgálatnak akkor van vége, ha a páciens elérte a kitűzött maximális pulzusszámot. Amennyiben a terhelés folyamán a páciensnek szorító fájdalom érzete alakulna ki, vagy túlságosan megemelkedne vérnyomása a vizsgálatot azonnal felfüggesztjük és további megfigyelés alatt tartjuk, ameddig a pulzus nem normalizálódik. A vizsgálatra ajánlott kényelmes sportos ruhában és cipőben érkezni, elkerülve előtte nehéz ételek fogyasztását, mert ugyan a vizsgálat eredményét nem befolyásolja az étkezés, ugyanakkor tele hassal kerékpározni kellemetlen lehet. A terheléses EKG-t követően a szakorvos a mért adatokat számítógép segítségével kiértékeli.

A terheléses EKG vizsgálat díját itt találod.

IDŐPONTOT KÉREK!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy először értesülj akcióinkról, limitált tartalomért, VIP akciókért.

Feliratkozom

Ez is érdekelhet

Mi a különbség a PCO és a PCOS között?

PCO és PCOS: Két különböző állapot a nők egészségében A PCO (policisztás […]

Az élet csendes fordulópontja, a menopauza

Minden, amit tudni akarsz a menopauza tüneteiről és kezeléséről! Az életünk során […]

Tudtad? A menstruációs ciklus akár 21 vagy 35 napos is lehet!

Problémás menstruáció? Túl hosszú, vagy éppen meglepően rövid a ciklusod? Minden nő […]

Rólunk

Csúcstechnológiás lézer- és anti-aging központunkban a komplex kezelésekre és az egészséges, esztétikus test elérésének támogatására törekszünk.

Bejelentkezés

Kérj időpontot vagy ingyenes visszahívást! Munkatársaink 1 munkanapon belül felveszik veled a kapcsolatot a megadott telefonszámon időpont-egyeztetés vagy tájékoztatás céljából.
Időpontfoglalás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram